

LEHTIKUVA
Elomaa ja Savio: Lapsen näkökulma unohtui varhaiskasvatuslakia uudistettaessa
Eduskunta äänesti tänään uuden varhaiskasvatuslain sisällöstä. Perussuomalaiset kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa ja Sami Savio tekivät useita muutosehdotuksia laajaan lakipakettiin, koska ovat huolissaan päiväkotien arjen sujuvuudesta. Muutosehdotukset kuitenkin hävisivät äänestyksissä.
– Tärkeintä olisi varmistaa lasten turvallisuus ja hyvinvointi päivähoitopäivän aikana. Valitettavasti tämä jäi liian vähälle huomiolle lakiesityksessä, jossa keskitytään lähinnä henkilöstön koulutusvaatimusten nostamiseen, Savio harmittelee.
Koulutusvaatimuksiin kohtuuttomia korotuksia
Päiväkodeissa työskentelevien lastenhoitajien määrä vähenee asiantuntija-arvioiden siirtymäkauden aikana mukaan jopa 9000:lla, kun kuntien on palkattava heidän tilalleen korkeakoulutettua henkilökuntaa. Esityksen työllisyysvaikutuksista ei ole tehty tarkkaa arviota, mutta ainakaan kokonaan lastenhoitajien määrän pienenemistä ei voida toteuttaa eläköitymisen kautta.
– Kaikkien ammattiryhmien tekemän työn tärkeys ja osaaminen olisi pitänyt huomioida lakiehdotuksessa paremmin. Varsinkin alle kolmevuotiaiden ryhmissä korostuu käytännön hoiva- ja hoitotyö. Erityisesti niissä tulisi mahdollistaa jatkossakin nykyinen hyväksi havaittu ja lastenkin kannalta toimiva henkilöstörakenne, jossa varhaiskasvatuksen kandidaatin tai sosionomin kanssa työskentelee yleensä kaksi lastenhoitajaa, Elomaa vaatii.
Ryhmäkoot eivät saa nousta
Perussuomalaisten mielestä päiväkotien ryhmäkokoihin tulee kiinnittää jatkossa vakavaa huomiota. Erityisesti osa-aikaisten ryhmät ovat heidän mielestään jo nyt aivan liian suuria.
– Kolmen aikuisen valvonnassa voi olla jopa 39 yli kolmevuotiasta lasta. Kyse on ennen kaikkea lasten turvallisuudesta, Elomaa ja Savio huomauttavat.
Uhkana henkilöstöpula
Lakiesityksen tultua voimaan niin sanotut koulutukselliset umpiperät voivat muodostua uralla etenemisen esteiksi päiväkodeissa. Esimerkiksi vuoden 2023 jälkeen valmistuvat varhaiskasvatuksen sosionomit eivät voi pätevöityä varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään edes täydennyskoulutuksen kautta, vaan joutuvat suorittamaan varhaiskasvatuksen kandidaatin tutkinnon. Myös päiväkodin johtajan kelpoisuusvaatimukset tiukkenevat selvästi nykyisestä. Perussuomalaiset pitävät kelpoisuusvaatimusten rajua nostoa tarpeettomana.
– Osaavasta ja pätevästä päiväkotien henkilökunnasta on jo nyt varsinkin monella kasvupaikkakunnalla huutava pula, johtuen osin työn vastuullisuuteen nähden hyvin matalasta palkkatasosta. Lakiesitys vaikeuttaa tilannetta entisestään, kun koulutusmäärät eivät pysy millään muutosten perässä. Henkilökunnan heikosta saatavuudesta ja nopeasta vaihtuvuudesta kärsivät ennen kaikkea päivähoidossa olevat lapset, kansanedustajat toteavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lapsiasiainvaltuutettu Kurttila: “Maahanmuuttajaisille on kirkastettava lapsen etua ja suomalaisen yhteiskunnan toimintaa”

Hallituksen perhepoliittinen uudistus kaatuu – perussuomalaiset oli taas askeleen edellä

Perussuomalaiset: Varhaiskasvatuksen toimivuus on uusia pätevyysvaatimuksia tärkeämpää – ”vaatimuksia ollaan kohtuuttomasti tiukentamassa”

PS-kansanedustajat: Sosionomin pätevyys täydennettynä opettajan pedagogisilla pätevyyksillä pitäisi palauttaa varhaiskasvatuslakiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää