Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että hallituksen perhevapaauudistus kaatuu. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti, että uudistus olisi vaatinut onnistuakseen taloudellista lisäpanostusta.

Ymmärrys siitä, että jonkinlaiset lisäresurssit ovat välttämättömiä, oli perussuomalaisten näkemys jo elokuussa 2017, kun puolue julkaisi oman mallinsa perhevapaiden uudistamiseksi.

Toisaalta perussuomalaiset on tuonut voimakkaasti esille, että muiden puolueiden ajama maksuton varhaiskasvatus tulisi maksamaan huomattavasti enemmän kuin perhevapaamallin onnistunut uudistaminen – sen lisäksi, että maksuttomuuteen sisältyy monia muitakin ongelmia.

– Juuri kukaan taho ei ottanut näissä malleissa riittävän hyvin kokonaisuutta huomioon, Saarikko selittää Helsingin Sanomille.

Hallituksen temppuilu merkillistä

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra ei Saarikon väitteitä niele:

– Hallituksen temppuilu on merkillistä. Ainakin perussuomalaisille oli täysin selvää, että julkituotuihin tavoitteisiin ei voida päästä pelkästään siirtelemällä vähän etuuksia iseille tai kepittämällä äitejä pois kotoa.

Purra huomauttaa, että hallitus meni perhevapaauudistukseen jälleen vain kaunis ajatus edellä, vaikka näytti selvältä, että kokoomus ja keskusta eivät hevillä pääse yhteisymmärrykseen.

– Eikö keskusta ihan oikeasti käsittänyt, mitä kokoomus ajoi? Tasa-arvon ja muiden lempeiden käsitteiden taakse voi piilottaa niin monenlaista. Perussuomalaiset on johdonmukaisesti tuonut esille, miksi etenkin kokoomuksen hellimä perheiden kustannuksella tapahtuva kepittävä työllisyyspolitiikka ei vain toimi, Purra toteaa.

Lisätään joustoa ja vahvistetaan isän roolia

Perussuomalainen perhepolitiikka ottaa kaikki osat huomioon.

– Esittämässämme mallissa on pidennetty vanhempainvapaa ja porrastettu hoitovapaa. Siinä lisätään joustoja ja vahvistetaan selvästi isän roolia. Perheiden valinnanvapaus omiin ratkaisuihin säilyy, vaikka erilaisia kannustimia lisätään työllisyys- ja muut näkökulmat huomioiden, Purra esittelee.

– Osallistumme mielellämme jatkossa uudistuksen eteenpäin viemiseen, sillä asia on meille hyvin tärkeä.

Perheiden saatava päättää itse

Kansanedustaja Arja Juvosen mielestä perhevapaauudistuksen kaatuminen hyvä asia perheiden oman päätäntävallan takia.

– Perheille tulee jatkossakin antaa mahdollisuus päättää itse siitä, kuka ja miten lastenhoito perheissä järjestetään. Juvosen mielestä olisi suuri virhe viedä perheiltä päätäntävalta ja asettaa pakkokiintiöitä.

Jatkuvaa eripuraa ja vääntöä

Muutoinkin hallituksen toimet ja epävarmuus monissa toimissa saa Juvoselta kritiikkiä.

– Kuulimme eilen kyselytunnilla moneen otteeseen, miten aktiivimalli on jossakin ihme ”prosessissa”. Näyttää nyt sille, että koko hallitus on prosessissa. Vaikuttaa sille, että hallituksen eväät ovat vähissä ja kissanhännän veto erilaisten asioiden kanssa suuri. Tällainen eripura ja vääntö heikentää luottamusta hallitukseen. Onko tämä hallitus kyvykäs viemään sotea saati muita isoja asioita maaliin, kun niin monet asiat tökkivät?

SUOMEN UUTISET