Sosiaalisen median käyttö lasten ja nuorten keskuudessa yleistyy jatkuvasti. Some-palvelujen kehityksen myötä yhteydenpito kavereihin on kätevää ja se tarjoaa valtavasti uusia mahdollisuuksia esimerkiksi opetustarkoituksiin. Valitettavasti sosiaalisen median käyttöön liittyy kaiken hyvän lisäksi myös paljon varteenotettavia riskejä, muistuttaa perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

– Some-kulttuurin vahvistumisen myötä ruutuajan lisääntyminen ja niskavaivat eivät ole enää ainoat huolenaiheet. Kiusaaminen on löytänyt tehokkaasti tiensä sosiaaliseen mediaan ja samoin ovat lasten hyväksikäyttäjät, some-saalistajat.

Seksuaalirikolliset saalistavat somessa

Elomaa sanoo, että lapset ja nuoret ovat erityisen haavoittuvaisia sosiaalisen median maailmassa. Tästä toimii varoittavana esimerkkinä viime aikoina esille nousseet tapaukset joissa vanhemmat maahanmuuttajataustaiset mieshenkilöt ovat syyllistyneet alaikäisten tyttöjen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Some on näytellyt keskeistä roolia näissä tapauksissa.

– Nämä Oulun ja Helsingin tapaukset ovat herättäneet koko Suomen, poliittiset puolueet mukaan lukien, miettimään miten vastaavalta vältyttäisiin jatkossa.

– Koko yhteiskunnan on taisteltava tällaista sairasta hyväksikäyttöä vastaan, oli keinona sitten maahanmuuton rajoittaminen tai suomalaisen elämäntavan ja kulttuurin perusteellisempi opastaminen uusille tulokkaille, Elomaa toteaa.

Kiusaaminen siirtymässä nettiin

Elomaa muistuttaa, että some-kiusaaminen on laaja yhteiskunnallinen ongelma. Viestittelyn lisäksi saatetaan välittää esimerkiksi nöyryyttäviä videoita, jotka tavoittavat nopeasti suuren ihmisjoukon. Lisäksi mahdollisuus piiloutua nimimerkin taakse madaltaa toisinaan some-kiusaamisen kynnystä.

– Kiusaaminen on uhrille usein todella vahingollista ja siitä koituu paljon pahaa oloa, oli tapahtumapaikkana sitten koulun piha tai sosiaalinen media. Elomaan mielestä kouluissa tulisi järjestää nykyistä enemmän somekoulutusta, jossa opastettaisiin oppilaita ymmärtämään ja välttämään sosiaalisen median vaaroja.

-Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kattavalla somekoulutuksella saataisiin kehitettyä valmiuksia tunnistaa mahdolliset hyväksikäyttäjät ja myös vähennettyä kiusaamista. Parempi ymmärrys on avain turvalliseen ja toisia kunnioittavaan somekäyttäytymiseen, Elomaa sanoo.

Koulut mukaan ennaltaehkäisyyn

Elomaa on laatinut kirjallisen kysymyksen hallitukselle, jossa hän kysyy onko hallituksen mielestä tarpeen lisätä somekoulutusta kouluissa ja miten pitäisi pyrkiä ennaltaehkäisemään sosiaalisen median kautta tapahtuvaa kiusaamista ja hyväksikäyttöä.

– Mielestäni on tärkeää, että kaikki mahdollinen tehdään näiden järkyttävien ilmiöiden nujertamiseksi. Pidän kouluissa järjestettävän somekoulutuksen lisäämistä erittäin toteuttamiskelpoisena keinona puuttua näihin ongelmiin, päättää Elomaa.

SUOMEN UUTISET