Oululainen koomikko Iikka Kivi seuraa pakkomielteenomaisesti Laura Huhtasaarta sosiaalisessa mediassa pyrkien solvaamaan ja häiritsemään eri tavoilla. Koomikon levoton kirjoittelu herättää hämmästystä ja kritiikkiä.

Stand up -koomikoksi, käsikirjoittajaksi ja tuottajaksi esittäytyvä oululainen Iikka Kivi tunnetaan verkkokeskustelijana, joka seuraa ahkerasti perussuomalaisten kansanedustajaa Laura Huhtasaarta sosiaalisessa mediassa.

Kivellä tosin on yleensä vain vähänlaisesti halua keskustella asioista, sen sijaan hän pyrkii monilla eri tavoilla häiritsemään ja solvaamaan Huhtasaarta aina kun siihen on hänellä tilaisuus. Tilaisuuksia tarjoutuukin usein, sillä Kivi julkaisee some-postauksia lähes päivittäin. Monet niistä kohdistuvat Huhtasaaren henkilöön.

”Se oli oppikirjaesimerkki fasismista”

Kiven intensiivinen Huhtasaaren seuraaminen ja Huhtasaaren henkilön alatyylinen kommentoiminen sosiaalisessa mediassa on jatkunut enemmän tai vähemmän koko vuoden ajan. Kirjoituksissa toistuvat usein sanat kuten fasisti, rasisti tai natsi, joita Kiven kanssa asioista eri mieltä olevat henkilöt – välillä myös Laura Huhtasaari – saavat Kiven kirjoituksissa kuulla olevansa.

– Jos te otatte puhujaksi Huhtasaaren kaltaisia rasistisia ja homovastaisia fasisteja, saatte olla seuraavana päivänä selittelemässä, että te ette ole rasisteja ettekä homovastaisia, Kivi kirjoitti Twitterissä vain muutama päivä sitten.

Kiven ehdotus herätti somessa kritiikkiä, ja Kiveä myös muistutettiin, ettei Suomessa ole ennakkosensuuria.

– Mua ei huoleta. Olen ollut tarkka siitä mitä sanon. Fasistiksi aloin kutsua tämän koulukeissin jälkeen, koska se oli oppikirjaesimerkki fasismista, Kivi tykittää Huhtasaareen viitaten.

”Sanavalinnoilleni on perusteet”

Kiven solvaaminen kohdistuu välillä myös Huhtasaaren työtehtäviin.

– Kuinka huono Laura Huhtasaari on työssään? Kivi kyseli lokakuun alussa.

Tiistaina 16. lokakuuta Kivi julkaisi uuden Huhtasaareen kohdistuvan törkykirjoituksen Facebookissa. Kirjoituksessa mainitaan jälleen useita kertoja sanat fasisti ja rasisti, jota Huhtasaari Kiven oman käsityksen mukaan on.

– Olen useita kertoja kirjoittanut julkisesti pitäväni Huhtasaarta rasistina ja fasistina. Sanavalinnoilleni on perusteet. Huhtasaari demonisoi puheissaan toistuvasti muslimeja ja pitää heitä uhkana suomalaiselle kulttuurille sekä yhteiskunnalle ja kristinuskolle. Koska tälle väitteelle ei ole minkäänlaiseen tietoon perustuvia todisteita, kyse on rasistisesta vihanlietsonnasta ja sellaisen tekijä on rasisti. Aivan kuten ihmisille rahaa vastaan jäätelöä ojentavaa ihmistä voi sanoa jäätelönmyyjäksi.

Kivi näyttää varanneen itselleen oikeuden määritellä ja solvata vapaasti kanssaihmisiään aivan omista lähtökohdistaan.

Kieltäytyy keskustelemasta asioista

Huhtasaari itse on välillä vastannut Kiven esittämiin väitteisiin. Huhtasaari on pyytänyt Kiveä keskustelemaan asioista sen sijaan, että hän keskustelisi ihmisistä. Kivi ei ole ainakaan toistaiseksi muuttanut toimintatapojaan.

– Sun mielestä taas muslimeja ei kuulu rakastaa yhtä paljon kuin muita eikä mulle missään nimessä sovi, että sinä levität rasistista ja homovastaista propagandaa. Teen kaikkeni, että se loppuisi, Kivi tykittää tajunnanvirtaansa Huhtasaarelle.

Kivellä on aktiivinen seuraajajoukko somessa. Kiven Huhtasaareen kohdistuva levoton kirjoittelu on kuitenkin myös kerännyt kritiikkiä.

– Varmaankin juuri tuosta halustasi olla voittamatta mitään keskustelua kumpuaa se neuroottinen tarve hakata vastapuolta leimakirveellä ja pakottaa muottiin solvausten saattelemana, Kivelle vastattiin kesäkuussa Twitterissä.

Kivelle on myös huomautettu, että kanssaihmisten solvaaminen sosiaalisessa mediassa tai muuten ”selän takana” ei ole asiallista.

– Iikka Kivi, käy kertomassa suoraan sille henkilölle, Kivelle kirjoitetaan.

Kiveä huomautettu naisvihan lietsonnasta

Kiven Twitter-tilillä keskustelijat ovat olleet huolissaan jopa naisvihan lietsonnasta.

– Harvemmin missään näkee yhtä suurta nais- ja ihmisvihaa, kun se mitä te ”hyvät” ihmiset parasta aikaa kovasti ylläpidätte. Meitsi sanoo siihen, että HYI HELVETTI MITÄ JENGIÄ, eräs keskustelija huomauttaa Kivelle 14. toukokuuta tämän Twitter-tilillä.

Suomessa on viime aikoina keskusteltu naistoimittajiin kohdistuvasta epäasiallisesta palautteesta ja häirinnästä. Siihen nähden Iikka Kiven Huhtasaareen kohdistuva törkykirjoittelu näyttää kummalliselta.

Kivi on itse kertonut harrastaneensa aiemmin naisiin kohdistuvaa häirintää mutta väittää, että on lopettanut sen.

– Saatoin ehdotella odottamattoman härskisti tai kommentoida toisten ulkonäköä rasvaisesti. Jostakin päähäni oli uinut ajatus siitä, että kaikki naiset tykkäävät suorapuheisuudesta ja ruokottomuuksista, Kivi tunnusti Ilta-Sanomissa.

Arvosteli Miss Suomen ammattitaitoa

Jonkinlaiseksi häirinnäksi voitaneen kuitenkin katsoa myös naisiin kohdistuva epäasiallinen kirjoittelu sosiaalisessa mediassa. Kivi on alatyylisesti solvannut somessa myös erästä Yleisradion toimittajaa. Vuosi sitten Kivi postasi alatyylisesti entisestä Miss Suomesta, tv-tähti ja somepersoona Sara Siepistä.

– Olen varmaankin vähän ilkeä ajatellessani näin. Mutta kun näen Miss Suomen kääntelemässä Onnenpyörän laattoja ja kävelemässä edestakaisin sanomatta mitään, tulee väkisinkin mieleen, että siinä on kerrankin löydetty titteliä ja osaamista vastaava työ, Kivi kirjoitti Siepistä, joka oli aloittanut työt Onnenpyörä-tv-ohjelmassa.

Kiven kirjoitus suututti Siepin silloisen poikaystävän, tv-juontaja Roope Salmisen.
– Mitä v***ua Sä tiedät Saran osaamisesta, Salminen jyrisi Kivelle.

SUOMEN UUTISET