KOMMENTTI | Helsingin Sanomien Nyt-liitteen tänään julkaisema, sensuurista kertova juttu paljastaa kaikessa kammottavuudessaan, miten Sanoma-konserni suhtautuu pikkulapsiin kohdistuviin äärimmäisiin rikoksiin. Jos tekijät ovat mediakonsernin suojeluksessa olevia ryhmiä, Sanoman tietyt lehdet vaikenevat kammottavista rikoksista kokonaan ja ivaavat niitä, jotka yrittävät nostaa asiaa esille.

Oulussa paljastuneen turvapaikanhakijataustaisten miesten pedofilirenkaan luulisi kauhistuttavan jokaista järjissään olevaa aikuista suomalaista. Valitettavasti suomalainen media on monin paikoin ottanut rikokset vastaan samalla tavoin kuin niin monta kertaa aiemminkin – vaiennut niistä joko kokonaan tai käsitellyt pitkin hampain. Journalistinen laatu on ollut kauniisti sanottuna vaihtelevaa, mutta tänään saavutettiin uusi pohjakosketus. HS/Nyt julkaisi tänään jutun, jonka kutsuminen rimanalitukseksi olisi karkeaa vähättelyä.

HS:n taukoamattoman #metoo-rummutuksen pauke unohtuu kahdessa tilanteessa: kun on kyse maahanmuuttajien rikoksista sekä silloin, kun on mahdollisuus potkia perussuomalaisia. Kun tällä kertaa nämä molemmat yhdistyivät, tulos on absurdi.

Perussuomalaiset naisvaikuttajat julkaisivat eilen pysähdyttävän kuvan, jossa protestoitiin Oulun rikostapauksen ympärillä vallitsevaa hiljaisuutta. HS/Nytin käsissä hiljaisuutta kritisoiva kuva muutettiin tympeäksi vitsiksi.

Sen sijaan, että lehti kunnioittaisi naiskansanedustajien oikeutta nostaa yhteiskunnallisia epäkohtia esille, se hyökkää näiden kimppuun. #Metoon ylimpänä lipunkantajana esiintyvä HS häpäisee seksuaalisesti vastustamansa puolueen naistoimijoita liittämällä nämä kuvamanipulaatiolla sivustoon, joka pursuaa pornoa.

Kuvaavaa on, että tänään julkaistu juttu on yhtä podcastia lukuunottamatta ylipäätään HS/Nytin ainoa Oulun raiskaussarjaa käsittelevä juttu.

Toimittaja Ossi Mansikka. Kirjoitat itkunsekaisia juttuja siitä, kuinka seksuaalisen häirinnän uhrin elämä jää elämättä. Innostuneita juttuja feministeistä ja siitä, kuinka kaikenlaista syrjintää on torjuttava.

Lehtesi julkaisee huolestuneita juttuja Shakespearen tekstien mahdollisesta misogyniasta tai pikkujoulujen liian antavasta rintavaosta, mutta lamaantuu ja vaikenee, kun pitäisi sanoa yhtään mitään järjellistä juuri lukemaan oppineen pikkulapsen kuukausia kestäneestä joukkoraiskauksesta.

Ossi Mansikka ja Nytin toimitus, hävetkää.

Hävetkää sydämenne pohjasta.

MATIAS TURKKILA