Itsenäisyyspäivän aikaan Yle julkaisi eri kanavissa valheellisia väitteitä, joiden mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho olisi osallistunut natsien tilaisuuksiin. Ylen tuottaja Petri Kejonen myöntää, että väitteet perustuivat sosiaalisessa mediassa aiemmin esitettyyn Twitter-viestiin, jonka faktat jäivät tarkistamatta.

Ylen valeuutiset lähtivät nopeasti kopioitumaan mediassa, kun kokoomuslehti Karjalaisen pääkirjoitussivulla väitettiin sunnuntaina Jussi Halla-ahon ”marssineen natsilippukulkueessa”. Valheellisen väitteen esitti kulttuuritoimittaja Suonna Kononen.

Itsenäisyyspäivän iltana ja seuraavina päivinä Yle levitti eri kanavissa valheita, joiden mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja olisi muka osallistunut natsien tilaisuuksiin. Itsenäisyyspäivänä Yle muun muassa julkaisi verkkosivullaan yksityishenkilön Twitter-viestin, jonka mukaan Halla-aho olisi lähdössä marssille natsien kanssa.

Samassa yhteydessä Yle tuli julkaisseeksi valokuvan, josta oli tunnistettavissa yksityishenkilöitä. Nämä henkilöt tulivat siten vedetyiksi mukaan Ylen natsiväitteisiin – tietämättä asiasta mitään.

Ylen Ykkösaamu –ohjelmassa väitettiin perjantaina, että Halla-aho olisi itsenäisyyspäivänä käynyt Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kulkueen kokoontumispaikalla Helsingin Kaisaniemessä. Valheellinen väite sisällytettiin sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) haastattelussa yhteen kysymykseen.

Media loi vaihtoehtoista todellisuutta

Ylen Ykkösaamussa esitettyä väitettä ei oltu tarkistettu mitenkään. Tietojen tarkistamisen laiminlyönti kävi ilmi jo Mykkäselle ohjelmassa esitetystä kysymyksestä, jossa toimittaja vain epämääräisesti viittasi ”sosiaalisessa mediassa ilmestyneisiin valokuviin”.

Yle ei siis ollut selvittänyt faktoja, vaikka Yle on sitoutunut Journalistin ohjeisiin. Journalistin ohjeiden mukaan tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

Jo pelkästään maalaisjärjellä ajateltuna lienee selvää, ettei sosiaalisessa mediassa esitettyjä väitteitä tulisi hyväksyä sellaisenaan.

Valeuutisiin reagoitiin somessa nopeasti. Myös Halla-aho itse kommentoi tapauksia Facebookissa, jossa hän kirjoitti median ryhtyneen luomaan vaihtoehtoista todellisuutta.

Valeuutiset levisivät kulovalkean tavoin

Viikonlopun aikana valeuutiset ehtivät levitä eri kanavissa nopeammin kuin niitä ehdittiin korjata.

Journalistin ohjeiden mukaan olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut. Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen.

Yle julkaisikin myöhemmin verkkosivullaan lyhyen oikaisun. Natsiväitteitä sisältänyt Twitter-viesti kuitenkin poistettiin verkosta vasta maanantaina. Korjaus kuultiin myös maanantaina Ykkösaamu-ohjelmassa. Virheellinen tieto on poistettu myös Karjalaisen verkkosivuilta. Karjalainen antoi korjaukselle laajempaakin näkyvyyttä.

Valheiden korjaaminen jälkikäteen vaikeaa

Epäselvää kuitenkin on, kuinka moni on nähnyt Ylen julkaiseman lyhyen oikaisun tai edes osannut etsiä sitä. Valheellisen mielikuvan levittäminen on aina helpompaa kuin virheen korjaaminen jälkikäteen siten, että korjaus tavoittaa kaikki virheellistä tietoa vastaanottaneet henkilöt.

Valeuutiset lähtivät leviämään vain siitä syystä, että toimittajat laiminlöivät tietojen tarkistamisen Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla. Jos tiedot olisi tarkistettu ennen niiden julkaisua, ei olisi syntynyt virheitäkään joita jälkikäteen sitten jouduttiin korjaamaan.

Ylen Ykkösaamun tuottaja: ”Se oli virhe”

Ylen Ykkösaamun tuottaja Petri Kejonen myöntää, että ohjelmassa esitetty väite Halla-ahosta natsikulkueen kokoontumispaikalla perustui pelkkiin sosiaalisessa mediassa esitettyihin huhuihin, tässä tapauksessa siis Ylen verkkosivulla aiemmin julkaistuun aineistoon jota ei oltu tarkistettu.

-Se (Ykkösaamussa esitetty väite Halla-ahosta) oli virhe. Se perustui niihin sosiaalisen median huhuihin. Me korjattiin se sitten verkossa, ja tänä aamuna (maanantaina) myös oikaisimme suorassa lähetyksessä.

Virhe olisi ollut helppo välttää, jos asiasta olisi kysytty Halla-aholta itseltään. Asia olisi selvinnyt yhdellä puhelinsoitolla. Ykkösaamun toimituksessa ei kuitenkaan jostain syystä tehty näin.

– Me teimme virheen suorassa lähetyksessä, Kejonen toteaa lyhyesti.

Ylen sisältöpäällikkö: ”Ei pyritty tarkistamaan”

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisältöpäällikön Ville Seurin mielestä Ylen itsenäisyyspäivän tapahtumien hetki hetkeltä -seuranta verkossa oli kokonaisuutena asiallinen.

– Jutussa seurattiin itsenäisyyspäivän suuria mielenosoituksia ja kulkueita iltapäivästä myöhään iltaan. Seurannassa kolme kulkuetta erottuvat hyvin toisistaan. Päivityksiä on erittäin suuri määrä, ja niistä muodostuu hyvä kokonaiskuva tapahtumista, Seuri sanoo.

Hän myöntää, että natsiväitteitä ja valokuvan sisällään pitämän Twitter-viestin lisääminen Ylen toimituksellisen aineiston osaksi osoitti Yleltä huonoa harkintaa.

Seurin mielestä Ylellä ei kuitenkaan olisi tekemistä kyseisen Twitter-viestin sisällön kanssa siitäkään huolimatta, että viesti julkaistiin tarkistamattomana ja sellaisenaan Ylen alustalla.

– Kyseessä on twiittaajan eikä Ylen näkemys, eikä sitä ole pyritty tarkistamaan.

Faktat olisi voitu tarkistaa Halla-aholta

Journalistin ohjeiden edellyttämä tietojen tarkistaminen olisi ollut helppo tehdä yksinkertaisesti soittamalla Halla-aholle tai vaikka lähettämällä tekstiviesti. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimituksessa tätä ei kuitenkaan nähty tarpeelliseksi.

– Hetki hetkeltä -seurannan tekeminen on kiihkeää, tiukkatahtista touhua, mutta otamme tästäkin tapauksesta opiksemme, Seuri sanoo.