

PS ARKISTO
Erityisopettaja-kansanedustaja Strandman: Koulussa on kasvettava yritteliäisyyteen
Yritteliäisyys on asenne ja tahtotila. Se on avainasemassa pärjäävän hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Yrittäjyyskasvatus tulee nähdä kansalaistaitona, ja siihen tulee ohjata kouluissa ja oppilaitoksissa. Sen on oltava koulutuksen, elinvoimatyön, päätöksenteon ja johtamisen yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Yrittäjyys- ja talousosaaminen ovat arjen taitoja, jotka parantavat elämänhallintaa ja hyvinvointia sekä menestymistä elämässä.
Kansanedustaja Jaana Strandmanin mielestä yrittäjyyskasvatus ei saa jäädä erilliseksi toiminnaksi ja kuntien sivistystoimen tehtäväksi, vaan se tulee liittää osaksi oppilaitosten ja kuntien rakenteita ja toimintakulttuuria. Se tulee nostaa osaksi kaikkia kunnan kehittämistoimenpiteitä aina strategioista lähtien. Tämä ei edes vaadi rahallisia panostuksia, vaan olemassa olevia resursseja ja asenteita pitää tarkastella ja suunnata uudelleen.
– Yrittäjyyskasvatuksen tulee olla pitkäjänteistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaikuttavaa. Tässä on kyse win-win-tilanteesta. Kunnan tulee mahdollistaa se, että lapset ja nuoret kasvavat yrittäjämäiseen elämäntapaan ja näkevät mahdollisuuksia ympärillään. Meillä on lapsissa ja nuorissa valtavasti potentiaalia hyödyntää heidän osaamistaan ja kykyjään sekä kehittää niitä tulevia työelämätarpeita ja yrittäjyyttä varten, Strandman sanoo.
Oppilaiden kyvyt on tunnistettava
Strandmanin mukaan oppijoiden kykyjä on etsittävä perusopetuksessa, jolloin myös heidän itsetuntonsa vahvistuu. Tärkeää on oppijan ”oman jutun” löytäminen. Kyky muuttaa ideat toiminnaksi, vastuun ottaminen, talouden ymmärtäminen ja rohkeus ovat yrittäjyyskasvatuksen keskeisiä tavoitteita. Tässä työtavassa merkittäviä ovat opetushenkilöstön oma asenne ja yrittäjämäinen pedagogia.
– Kun on tunnistettu kyvyt, vahvuudet ja osaaminen, voidaan niitä hyödyntää, innovoida ja tuotteistaa sekä luoda yritystoimintaa. Tämä kokonaisuus tuottaa arvoa yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle, ja meillä on hyvinvoiva, yritteliäs ja pärjäävä lapsi ja nuori. Maamme tarvitsee heitä.
– Yrittäjyyskasvatuksen lukiodiplomi tulee ottaa käyttöön joka puolella Suomea. Yrittäjyyskasvatuksen polun tulee kulkea päiväkodista toiselle asteelle. Opetus- ja kulttuuriministeriössä tullaan päivittämään yrittäjyyskasvatuksen linjaukset niin, että ne ovat valmiina syksyllä 2026.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yrittäjyyskasvatus yritteliäisyys kansalaistaidot talousosaaminen Jaana Strandman yritystoiminta elämänhallinta hyvinvointiyhteiskunta koulut perusopetus hyvinvointi Yrittäjyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskenkylä: Yrittäjyyden ja yritysten kasvun edistäminen tulisi ottaa keskeiseen asemaan – “Työllisyyden tulisi kasvaa jatkossa vain yrityssektorilla”

Helsingin Yrittäjät toivoo kaupungilta parempaa yhteistyötä yritysten kanssa – pormestariehdokas Wille Rydman: On aika tehdä Helsingistä jälleen saavutettava
Helsingin Yrittäjien mielestä kaupungin maankäytön sekä liikenteen suunnittelussa ja toteutuksessa pitää varmistaa, että yrityksille luodaan hyvät edellytykset toimia kaupungissa. Samaa mieltä on Helsingin pormestariksi pyrkivä Wille Rydman.

Yrittäjien vaalitentin saldoa – Purra: Antti Lindtmanilta kuultiin poskettomia väitteitä niin julkisen talouden korjaamisesta kuin demarien velkaantumishuolestakin
Moni odotti varmasti Suomen Yrittäjien vaalitentistä tiukkaa verokeskustelua, mutta koska kunnissa ja alueilla ei lopulta verotuksesta päätetä, käytettiin jälleen suurin osa ajasta soteasioiden setvimiseen. Jos tavoitteena oli selvittää, mikä on puoluejohtajien viesti yrittäjille kunta- ja aluevaaleissa, niin selväksi tuli ainakin se, että kaikki demareita myöten ovat olevinaan yrittäjien ystäviä.

Perussuomalaiset: Paikallisen sopimisen eteneminen hyödyttää sekä yrittäjää että työntekijöitä
Eduskunta hyväksyi perjantaina äänestyksessä hallituksen esityksen paikallisen sopimisen edistämisestä. Perussuomalaisten kansanedustajat Jorma Piisinen, Miko Bergbom ja Mikko Lundén iloitsevat työmarkkinoita joustavoittavan ja kilpailukykyä parantavan lakimuutoksen etenemisestä.
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.

Joko ylikorostunut tulonjakopolitiikka tuhosi järkevän taloudenpidon Suomessa? – ”Ne, jotka kiivaimmin vaativat verotuksen kiristämistä, ovat niitä, jotka eivät itse maksa veroja”
Ylikorostunut tulojako ensin -ajattelu on osin jo tuhonnut poliittisen debatin Suomessa, ja samalla se estää monia sinällään järkeviä talouspoliittisia toimia, emeritusprofessori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Suomen Perustan uudessa julkaisussa.