

PS ARKISTO
Erityisopettaja-kansanedustaja Strandman: Koulussa on kasvettava yritteliäisyyteen
Yritteliäisyys on asenne ja tahtotila. Se on avainasemassa pärjäävän hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Yrittäjyyskasvatus tulee nähdä kansalaistaitona, ja siihen tulee ohjata kouluissa ja oppilaitoksissa. Sen on oltava koulutuksen, elinvoimatyön, päätöksenteon ja johtamisen yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Yrittäjyys- ja talousosaaminen ovat arjen taitoja, jotka parantavat elämänhallintaa ja hyvinvointia sekä menestymistä elämässä.
Kansanedustaja Jaana Strandmanin mielestä yrittäjyyskasvatus ei saa jäädä erilliseksi toiminnaksi ja kuntien sivistystoimen tehtäväksi, vaan se tulee liittää osaksi oppilaitosten ja kuntien rakenteita ja toimintakulttuuria. Se tulee nostaa osaksi kaikkia kunnan kehittämistoimenpiteitä aina strategioista lähtien. Tämä ei edes vaadi rahallisia panostuksia, vaan olemassa olevia resursseja ja asenteita pitää tarkastella ja suunnata uudelleen.
– Yrittäjyyskasvatuksen tulee olla pitkäjänteistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaikuttavaa. Tässä on kyse win-win-tilanteesta. Kunnan tulee mahdollistaa se, että lapset ja nuoret kasvavat yrittäjämäiseen elämäntapaan ja näkevät mahdollisuuksia ympärillään. Meillä on lapsissa ja nuorissa valtavasti potentiaalia hyödyntää heidän osaamistaan ja kykyjään sekä kehittää niitä tulevia työelämätarpeita ja yrittäjyyttä varten, Strandman sanoo.
Oppilaiden kyvyt on tunnistettava
Strandmanin mukaan oppijoiden kykyjä on etsittävä perusopetuksessa, jolloin myös heidän itsetuntonsa vahvistuu. Tärkeää on oppijan ”oman jutun” löytäminen. Kyky muuttaa ideat toiminnaksi, vastuun ottaminen, talouden ymmärtäminen ja rohkeus ovat yrittäjyyskasvatuksen keskeisiä tavoitteita. Tässä työtavassa merkittäviä ovat opetushenkilöstön oma asenne ja yrittäjämäinen pedagogia.
– Kun on tunnistettu kyvyt, vahvuudet ja osaaminen, voidaan niitä hyödyntää, innovoida ja tuotteistaa sekä luoda yritystoimintaa. Tämä kokonaisuus tuottaa arvoa yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle, ja meillä on hyvinvoiva, yritteliäs ja pärjäävä lapsi ja nuori. Maamme tarvitsee heitä.
– Yrittäjyyskasvatuksen lukiodiplomi tulee ottaa käyttöön joka puolella Suomea. Yrittäjyyskasvatuksen polun tulee kulkea päiväkodista toiselle asteelle. Opetus- ja kulttuuriministeriössä tullaan päivittämään yrittäjyyskasvatuksen linjaukset niin, että ne ovat valmiina syksyllä 2026.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yrittäjyyskasvatus yritteliäisyys kansalaistaidot talousosaaminen Jaana Strandman yritystoiminta elämänhallinta hyvinvointiyhteiskunta koulut perusopetus hyvinvointi Yrittäjyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskenkylä: Yrittäjyyden ja yritysten kasvun edistäminen tulisi ottaa keskeiseen asemaan – ”Työllisyyden tulisi kasvaa jatkossa vain yrityssektorilla”

Helsingin Yrittäjät toivoo kaupungilta parempaa yhteistyötä yritysten kanssa – pormestariehdokas Wille Rydman: On aika tehdä Helsingistä jälleen saavutettava
Helsingin Yrittäjien mielestä kaupungin maankäytön sekä liikenteen suunnittelussa ja toteutuksessa pitää varmistaa, että yrityksille luodaan hyvät edellytykset toimia kaupungissa. Samaa mieltä on Helsingin pormestariksi pyrkivä Wille Rydman.

Yrittäjien vaalitentin saldoa – Purra: Antti Lindtmanilta kuultiin poskettomia väitteitä niin julkisen talouden korjaamisesta kuin demarien velkaantumishuolestakin
Moni odotti varmasti Suomen Yrittäjien vaalitentistä tiukkaa verokeskustelua, mutta koska kunnissa ja alueilla ei lopulta verotuksesta päätetä, käytettiin jälleen suurin osa ajasta soteasioiden setvimiseen. Jos tavoitteena oli selvittää, mikä on puoluejohtajien viesti yrittäjille kunta- ja aluevaaleissa, niin selväksi tuli ainakin se, että kaikki demareita myöten ovat olevinaan yrittäjien ystäviä.

Perussuomalaiset: Paikallisen sopimisen eteneminen hyödyttää sekä yrittäjää että työntekijöitä
Eduskunta hyväksyi perjantaina äänestyksessä hallituksen esityksen paikallisen sopimisen edistämisestä. Perussuomalaisten kansanedustajat Jorma Piisinen, Miko Bergbom ja Mikko Lundén iloitsevat työmarkkinoita joustavoittavan ja kilpailukykyä parantavan lakimuutoksen etenemisestä.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.