Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Erityisopettaja-kansanedustaja Strandman: Koulussa on kasvettava yritteliäisyyteen

07.03.2025 |16:01

Yritteliäisyys on asenne ja tahtotila. Se on avainasemassa pärjäävän hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Yrittäjyyskasvatus tulee nähdä kansalaistaitona, ja siihen tulee ohjata kouluissa ja oppilaitoksissa. Sen on oltava koulutuksen, elinvoimatyön, päätöksenteon ja johtamisen yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Yrittäjyys- ja talousosaaminen ovat arjen taitoja, jotka parantavat elämänhallintaa ja hyvinvointia sekä menestymistä elämässä.

Kansanedustaja Jaana Strandmanin mielestä yrittäjyyskasvatus ei saa jäädä erilliseksi toiminnaksi ja kuntien sivistystoimen tehtäväksi, vaan se tulee liittää osaksi oppilaitosten ja kuntien rakenteita ja toimintakulttuuria. Se tulee nostaa osaksi kaikkia kunnan kehittämistoimenpiteitä aina strategioista lähtien. Tämä ei edes vaadi rahallisia panostuksia, vaan olemassa olevia resursseja ja asenteita pitää tarkastella ja suunnata uudelleen.

– Yrittäjyyskasvatuksen tulee olla pitkäjänteistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaikuttavaa. Tässä on kyse win-win-tilanteesta. Kunnan tulee mahdollistaa se, että lapset ja nuoret kasvavat yrittäjämäiseen elämäntapaan ja näkevät mahdollisuuksia ympärillään. Meillä on lapsissa ja nuorissa valtavasti potentiaalia hyödyntää heidän osaamistaan ja kykyjään sekä kehittää niitä tulevia työelämätarpeita ja yrittäjyyttä varten, Strandman sanoo.

Oppilaiden kyvyt on tunnistettava

Strandmanin mukaan oppijoiden kykyjä on etsittävä perusopetuksessa, jolloin myös heidän itsetuntonsa vahvistuu. Tärkeää on oppijan ”oman jutun” löytäminen. Kyky muuttaa ideat toiminnaksi, vastuun ottaminen, talouden ymmärtäminen ja rohkeus ovat yrittäjyyskasvatuksen keskeisiä tavoitteita. Tässä työtavassa merkittäviä ovat opetushenkilöstön oma asenne ja yrittäjämäinen pedagogia.

– Kun on tunnistettu kyvyt, vahvuudet ja osaaminen, voidaan niitä hyödyntää, innovoida ja tuotteistaa sekä luoda yritystoimintaa. Tämä kokonaisuus tuottaa arvoa yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle, ja meillä on hyvinvoiva, yritteliäs ja pärjäävä lapsi ja nuori. Maamme tarvitsee heitä.

– Yrittäjyyskasvatuksen lukiodiplomi tulee ottaa käyttöön joka puolella Suomea. Yrittäjyyskasvatuksen polun tulee kulkea päiväkodista toiselle asteelle. Opetus- ja kulttuuriministeriössä tullaan päivittämään yrittäjyyskasvatuksen linjaukset niin, että ne ovat valmiina syksyllä 2026.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Yrittäjien vaalitentin saldoa – Purra: Antti Lindtmanilta kuultiin poskettomia väitteitä niin julkisen talouden korjaamisesta kuin demarien velkaantumishuolestakin

07.02.2025 |17:54

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta

17.03.2025 |10:18
3.
Suomen uutiset logo

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”

13.03.2025 |19:09
6.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?

19.03.2025 |17:06
7.
Suomen uutiset logo

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla

13.03.2025 |20:52
8.
Suomen uutiset logo

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa

14.03.2025 |19:25
9.
Suomen uutiset logo

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta

17.03.2025 |09:08

Uusimmat










Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää