Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn luotsaama kansanpuolue (PP) on ollut yksi Katalonian kriisin uhreista. Katalonian itsenäisyysliike ei ole osoittanut ripeää laimenemisen merkkejä. Kataloniassa ei ole saatu aluehallintoa kokoon joulun alla pidettyjen ennenaikaisten aluevaalien jälkeen.

Katalonian kriisi kärjistyi viime vuoden lokakuun alussa, kun separatistit järjestivät laittomaksi tuomitun kansanäänestyksen alueen itsenäisyydestä. Itsenäisyyttä vastustavat kansalaiset boikotoivat äänestystä. Katalonian aluehallinto ilmoitti yli 80 prosenttia lasketuista äänistä puoltaneen Katalonian itsenäisyyttä.

Lokakuun loppupuolella Katalonia julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi. Espanja vastasi rautaisella otteella. Se hyllytti koko Katalonian aluehallinnon ja Rajoy ilmoitti aluevaaleista, jotka pidettiin 21.12. viime vuonna. Separatistit säilyttivät 135-paikkaisen alueparlamenttienemmistön.

PP:n kannatus syöksykierteessä

Ennen kuin Katalonian kriisi leimahti toden teolla liekkeihin, konservatiivinen porvaripuolue PP komeili kannatusmittausten kärjessä. Syyskuussa mitatuissa kannatuskyselyissä PP sai noin 30 prosentin tuen. Toinen porvaripuolue Ciudadanos oli tuolloin kannatuskyselyiden mukaan neljäntenä noin 15 prosentin kannatuksellaan.

Katalonian kriisi on johtanut kannatusmittaustulosten dramaattiseen käänteeseen. Nyt Ciudadanos olisi Espanjan suosituin puolue noin 28 prosentin kannatuksella. PP on puolestaan valahtanut noin 23 prosenttiin.

Ciudadanos on ollut jämäkin ja näkyvin Katalonian itsenäisyyttä vastustava puolue. Joulukuun aluevaaleissa puolue nousi suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi. PP:n alueparlamenttipaikat rojahtivat vain neljään. Sillä on siten yhtä monta alueparlamenttipaikkaa kuin laitavasemmistolaisella ja separatistisella CUP:lla.

Espanjan budjettiesitys vaakalaudalla

Espanjan parlamenttivaalit järjestetään vasta vuonna 2020. Rajoyn vähemmistöhallitus joutuu kuitenkin turvautumaan Ciudadanosin ja baskipuolue PNV:n tukeen Espanjan budjettiesityksen läpimenemiseksi. PNV on kuitenkin tyytymätön siihen, miten Rajoy on hoitanut Katalonian itsenäisyyskiistan. Puolue on kertonut olevansa poikkiteloin siihen asti, kunnes Katalonian kiista ratkaistaan.

Sosialistipuolueen puheenjohtaja Pedro Sánchez haluaa ennenaikaiset parlamenttivaalit, mikäli budjettiesitys kariutuu.

Ajopuuhallitus

Pääministeri Rajoylla vaikuttaisi Katalonian kiistassa olevan vain matkustajan paikka. Saksassa pidätetyn Katalonian ex-aluejohtaja Carles Puigdemontin kohtalo riippuu nyt Espanjan korkeimman oikeuden päätöksistä.

Kataloniassa Puigdemontin pidätys aiheutti mielenosoituksia, joissa ei vältytty yhteenotoilta.

Espanjan korkein oikeus määräsi myös Jordi Turullin pidätettäväksi. Turull oli kolmas aluejohtajaehdokas. Hänen valintansa kariutui viime torstaina täpärästi yhdellä äänellä, kun CUP äänesti tyhjää. Vuorokautta myöhemmin Turull otettiin kiinni, eikä hänkään voi siten toimia aluepresidenttinä.

Espanjan hallitus joutuu odottamaan myös muutaman muun EU-maan tuomioistuinten luovutuspäätöksiä.

Henri Alakylä