

LEHTIKUVA
Europarlamentaarikko Huhtasaari huolissaan Espanjan oikeusvaltiotilanteesta
Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari on jättänyt kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle liittyen Espanjan oikeusvaltiotilanteeseen. Huhtasaari tiedustelee komission valmiutta tutkia, onko Espanja rikkonut EU:n oikeusvaltioperiaatteita langettamalla kohtuuttoman ankarat vankeustuomiot Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä vastuussa olleille henkilöille.
Espanjan korkein oikeus tuomitsi 14. lokakuuta Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä vuonna 2017 vastuussa olleet poliitikot 9-13 vuoden vankeusrangaistuksiin. Tuomituilta evättiin myös jatkossa oikeus poliittiseen toimintaan.
Laura Huhtasaari nostaa Espanjan oikeusvaltiotilanteen huolta herättäneistä näkökulmista esille tuomittujen pitkän tutkintavankeuden ilman valitusmahdollisuutta ja syytettyjen korkean lukumäärän.
Tuomiot häiritsevät sananvapautta
Huhtasaaren mielestä on syytä epäillä, että tuomiot eivät ole EU:n perusoikeuskirjan 49 artiklan 3 kohdan mukaisesti suhteessa rikoksen vakavuuteen.
– Suomenkin ulkoministeriön tukeman International Commission of Jurists (ICJ) -järjestön mukaan Katalonian johtajien tuomiot edustavat vakavaa häiriötä johtajien mahdollisuuksissa harjoittaa sanan-, yhdistymis- ja kokoontumisvapauttaan, Huhtasaari lisää.
Onko demokraattinen aktiivisuus rikos?
Huhtasaari muistuttaa, kuinka EU-komissio ja Euroopan parlamentti ovat esittäneet huolensa Unkarin ja Puolan demokratian ja oikeusvaltion tilasta käynnistämällä SEU artikla 7 mukaisen oikeusvaltiomenettelyn kyseisiä maita vastaan.
– Tämä on mahtava tilaisuus Euroopan unionin instituutioille osoittaa aidosti tukevansa oikeusvaltioperiaatetta ja kohdella EU-liittovaltiomyönteistä Espanjaa samalla tavalla kuin EU-kriittisiä Puolaa ja Unkaria. Onko demokraattinen aktiivisuus ja kansanäänestyksen järjestäminen rikollista EU:ssa? kysyy Huhtasaari huolestuneena.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kokoontumisvapaus tuomiot Korkein oikeus Katalonia Sananvapaus Laura Huhtasaari perussuomalaiset Espanja Kansanäänestys itsenäisyys EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Espanjan vaaleissa nöyryyttävä murskatappio entiselle mahtipuolueelle – uudet tuulet puhaltavat läpi mantereen

Katalonia äänestää huomenna – Immonen toivoo demokratian kunnioittamista ja vaalirauhaa

Helsingissä pistäytynyt ex-katalaanijohtaja Puigdemont: tuomarit sekaantuneet politiikkaan Espanjassa

Suomessakin vieraillut Katalonian entinen aluejohtaja Puigdemont pidätetty Saksassa

Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn Katalonian painajainen jatkuu

Katalonian itsenäisyyskiista repii Espanjan politiikan hajalle

Kataloniassa levottomuuksia – poliisia vastaan hyökätty palopommeilla ja hapolla

Espanjan poliittinen pattitilanne vain syvenee – hyviä vaihtoehtoja ei enää ole

Espanjan hallituksen muodostamiseen iso mutka: Espanjan olisi pitänyt vapauttaa Junqueras
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää