

LEHTIKUVA
Espanjan poliittinen pattitilanne vain syvenee – hyviä vaihtoehtoja ei enää ole
Espanjan parlamenttivaalitulos ei tuonut ratkaisevaa enemmistöä vasemmiston ja oikeiston välillä. Nämä vaalit olivat jo neljännet yhtä monen vuoden aikana. Uusia vaaleja tuskin on enää luvassa, vaikka helpot vaihtoehdot ovat nyt jääneet tavoittamattomiin.
Sosialistinen työväenpuolue PSOE säilytti suurimman puolueen asemansa. Puolue saa 120 paikkaa, mikä on kolme vähemmän kuin huhtikuussa käytyjen vaalien jälkeen. Toiseksi ponnisti konservatiivinen kansanpuolue PP 88 paikallaan. Parannusta tuli 22 paikan verran. Lukemat eivät riitä enemmistöhallitukseen, sillä Espanjan parlamentissa tähän tarvitaan 176 edustajaa.
Äärioikeisto tuplasi kannatuksensa
Kovin nousija on äärioikeistolainen Vox. Puolue paransi paikkamääräänsä huhtikuun vaalien 24 paikasta 52 paikkaan. Ennen huhtikuun vaaleja puolue ei ole saavuttanut parlamenttipaikkoja.
Vasemmistopopulistinen Podemos menetti sosialistien tapaan paikkoja. Edustajamäärä putosi 42 paikasta 35 paikkaan. Varsinainen romahdus tuli keskustaliberaaliselle Ciudadanosille. Kevään vaalien 57 paikasta puolue pystyi pitämään vain 10 paikkaa. Puolueen puheenjohtaja Albert Rivera teki nopeat johtopäätökset ja erosi puolueen johdosta.
Katalonian kiista vaalien ykkösteema
Vaalitulos oli ennakoitu, sillä vaalien ykköspuheenaihe koski Katalonian itsenäistymisaikeita. Vaaleja edelsivät tuomioistuimen rajut tuomiot Katalonian johtajille ja kulttuurivaikuttajille. Ankarat tuomiot johtivat protesteihin, jotka eskaloituivat paikoin väkivaltaisiksi.
Katalonian separatistipuolueet menestyivät vaaleissa, mikä kielii syvän jakolinjan levenemisestä. Poteroihin kaivautumisen huomaa myös vaalien voittajien ja häviäjien suhtautumisesta Katalonian itsenäistymispyrkimyksiin. Mitä kovempia keinoja separatismin kukistamiseen esitettiin, sitä parempi vaalitulos seurasi.
Ciudadanos on poikkeus tässä kaavassa. Puolueen romahdus johtunee keskustalaisesta, mutta yhteistyökyvyttömältä näyttäneestä otteesta. Mitä keskustalainen keskisuuri puolue voi tarjota maalle, jos se ei kyennyt yhteistyöhön suurimman puolueen PSOE:n kanssa?
Vähemmistöhallitus mahdollinen
Ennen vaaleja Podemos toivoi yhteistyötä sosialistien kanssa, mutta se olisi halunnut myös ministeripaikkoja. PSOE ei tähän suostunut. Tämä maali siirtyi kauemmas molempien puolueiden menetettyä edustajapaikkoja.
Keskusta-vasemmistopohjainen hallitus ei enää olisi enemmistöhallitus. PSOE ja Podemos olisivat tarvinneet huhtikuun vaalien jälkeen tukea myös Ciudadanosilta. Nyt edes tämä tuki ei riitä.
Espanjassa hallitus ei tarvitse enemmistön tukea. Lopulta riittää, että luottamusääniä on epäluottamusääniä enemmän. Se tarvitsee tyhjiä ääniä. PP:n puheenjohtaja Pablo Casado tyrmäsi ennen vaaleja tällaisen tuen sosialisteille.
Espanjalaisiin iski vaaliväsymys
Casado on saattanut tulla toisiin aatoksiin. Espanjalaisia painaa vaaliväsymys, mikä näkyi äänestysvilkkauden laskuna. Sen uskotaan edistäneen Voxin kasvua kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Toistuvissa vaaleissa PP:n asema oikeistoblokin suurimpana puolueena voi olla uhattuna.
PSOE:n puheenjohtaja Pedro Sánchez aneli muilta puolueilta vastuullisuutta ja solidaarisuutta. Vasemmiston asema toistuvissa vaaleissa on yhtä lailla tukala, ellei peräti PP:tä tukalampi. Kukaan ei myy nahkaansa huokealla. Tärkeintä on silti saada yhteistyökarikot näyttämään siltä, että vastapeluri saa syyt niskoilleen.
Vähemmistöhallitus olisi silti hyvin haavoittuvainen. Hallituksen nauttima parlamentaarinen luottamus voi katketa oikeastaan koska tahansa.
Yksi mahdollisuus vasemmistohallitukselle voisi olla Katalonian separatistipuolueiden tuki. Podemos sallisi katalaaneille kansanäänestyksen itsenäisyydestä, mutta katalaanijohtajien ankarien tuomioiden jälkeen separatistipuolueiden tuki kuulostaa mahdottomalta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Albert Rivera PSOE PP (Espanja) Espanjan vaalit VOX-puolue (Espanja) Pablo Casado Pedro Sánchez Katalonian itsenäisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Katalonian itsenäisyyskiista repii Espanjan politiikan hajalle

Kataloniassa levottomuuksia – poliisia vastaan hyökätty palopommeilla ja hapolla

Huhtasaari lakkauttaisi nykymuotoisen unionin kokonaan: ”EU:n pitäisi olla pelkkä kauppaliitto”

Kansallismielisyyden aalto iskee Espanjaan: Maahanmuuttokriittinen VOX nousemassa vaa’ankieliasemaan parlamenttivaaleissa

Espanjan vaaleissa nöyryyttävä murskatappio entiselle mahtipuolueelle – uudet tuulet puhaltavat läpi mantereen
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.