Espanjan kansallismielisen VOX-puolueen kannatus on noussut kohisten kevään myötä. Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan puolue olisi El Pais -lehden mukaan saamassa 12 prosenttia äänistä ja jopa 37 edustajaa Espanjan 350 jäseniseen parlamenttiin. Myös Reuters analysoi VOXin nousevaa kannatusta. Espanjassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit 28. huhtikuuta.

VOX nousi tyhjästä koko kansakunnan tietoisuuteen Andalusian aluevaaleissa viime joulukuussa, kun se yllättäen sai 12 paikkaa 109-paikkaisesta alueparlamentista. Mielipidemittaukset eivät moista menestystä ennakoineet ja niin VOX:sta tuli merkittävä tekijä Espanjan väestöpohjaltaan suurimpaan kansanedustuslaitokseen.

VOX haluaa lopettaa haittamaahanmuuton

Viitisen vuotta sitten perustettu VOX on saanut kaikupohjaa perusespanjalaisilta maahanmuuttokriittisillä ja islamiin varauksellisesti suhtautuvilla puheillaan. VOX haluaa luvattoman maahanmuuton kuriin ja se karkottaisi paperittomat maassaoleskelijat. Puolue haluaa suitsia feministijärjestöille myönnettäviä tukia ja kannattaa härkätaisteluita. VOX haluaa myös Gibraltarin takaisin Espanjan yhteyteen.

Espanjan ennenaikaiset vaalit ovat jälleen johtamassa kimuranttiin lopputulokseen, sillä mikään puolue ei ole nytkään saamassa merkittävää enemmistöä parlamenttiin. Vuoden 2015 jälkeen maahan ei ole saatu enemmistöpohjaista hallitusta. Kyse onkin vaalien jälkeen siitä, ketkä muodostavat koalitiohallituksen. Juuri siinä tilanteessa VOX-puolue voi osoittautua vaalimenestystäänkin suuremmaksi voimaksi.

Suomen Uutiset