Katalonian protestit ovat eskaloituneet. Maakunnassa protestoidaan maan ex-johtajien ja kulttuurivaikuttajien saamia pitkiä vankeustuomioita kansankiihotuksesta ja julkisten varojen kavalluksesta. Rauhanomaisten protestien jälkeen myöhään keskiviikkona poliisia vastaan on heitetty molotovin cocktaileja sekä happoa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Katalonian hallitus on vedonnut kansalaisiin, etteivät protestit saa yltyä väkivaltaisiksi. Katalonian itsenäisyysliike pitää tärkeänä, että se toimii aina ilman väkivaltaa.

– Tuomitsemme kaiken väkivallan. Sen täytyy loppua nyt, Katalonian presidentti Quim Torra kertoi valtiollisella tv-kanavalla.

Autoja sytytetty tuleen

Katalonian protestit sujuivat päivällä rauhallisesti. Illan hämärtyessä protestit muuntuivat nuorten toimesta levottomiksi. Nuoret sytyttivät autoja ja roskakoreja tuleen.

Poliisi joutui taltuttamaan vandaaleja. Neljä ihmistä on pidätetty. Kymmeniä ihmisiä on tarvinnut ensiapu- tai sairaalahoitoa.

Nuoret kertovat, että he ovat kyllästyneet odottamaan Katalonian itsenäisyyttä. Rauhanomaiset protestit eivät ole heidän mukaansa johtaneet mihinkään.

Katalonian protestit alkoivat jo maanantaina. Niiden on kerrottu jatkuvan läpi koko viikon.

Poikkeustoimia harkitaan

Espanjan virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez kertoi, että Katalonian tilanteen rauhoittamiseksi keskushallinto miettii poikkeustoimien käyttöä. Katalonian itsehallinto otettiin Madridin valvontaan pari vuotta sitten, kun maakunnassa järjestettiin ilman keskushallinnon lupaa kansanäänestys itsenäisyydestä.

Katalonian hallitus kertoi itsenäisyyden saaneen suuren tuen ja alue julistautui itsenäiseksi. Madrid syrjäytti Katalonian hallinnon, ja alueella järjestettiin uudet aluevaalit. Syrjäytetyn hallinnon kärkinimet joutuivat syytteeseen. Syyttäjä vaati tuomioita myös kapinasta, mikä olisi suurin piirtein kaksinkertaistanut jo nyt pitkät tuomiot.

Katalonian itsenäisyyttä tiukasti vastustava keskustaliberaalisen Ciudadanos-puolueen (suom. Kansalaiset) puheenjohtaja Albert Rivera vaati keskushallintoa käyttämään poikkeustilan voimatoimia Katalonian levottomuuksien vuoksi.

Katalonian itsenäisyyskiista ei näytä hellittävän. Espanjan keskushallinto vastustaa tiukasti itsenäisyysliikkeen vaatimusta järjestää itsenäisyydestä virallinen kansanäänestys. Kiista on repimässä Espanjan politiikan kahtia. Maahan ei välttämättä saada muodostettua hallitusta ennenaikaisten parlamenttivaalienkaan jälkeen.

Henri Alakylä