EU-tuomioistuin linjasi Espanjan toimineen väärin pitäessään Katalonian itsenäisyysliikkeen keulakuvaa Oriol Junquerasia pidätettynä hänen tultuaan valituksi europarlamentaarikoksi.

Linjaus mutkistaa Espanjan hallitustunnusteluja, kirjoittaa Financial Times.

EU-tuomioistuin huomautti Oriol Junquerasin nauttineen syytesuojaa siitä hetkestä, kun hänet valittiin mepiksi ääntenlaskennan tulosten julkistamisaikana. Junqueras oli tuolloin tutkintavankeudessa ja hänet tuomittiin lokakuussa 13 vuodeksi vankeuteen.

Espanjan meppiseremoniat lainvastaisia

Espanjan lakien mukaan mepin tulee vannoa virkavala paikan päällä äänestysvaltuuskunnalle tullakseen valituksi mepiksi. Junqueras ei tähän pystynyt, koska häntä pidettiin vangittuna. EU-tuomioistuimen linjauksen mukaan tällaisia menettelyjä ei mepiltä vaadita.

Espanjan olisi pitänyt pyytää syytesuojan kumoamista Euroopan parlamentilta.

Sotku on joka tapauksessa valmis, koska Junqueras on jo saanut tuomion. EU-tuomioistuin antoi päätöksensä torstaina ja antoi Espanjalle viisi arkipäivää aikaa antaa oman vastineensa Junquerasin tapauksesta.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli vaatii Junquerasin välitöntä vapauttamista.

Hallitusneuvotteluihin lisävaikeuksia

Espanjan parlamenttivaalien tulokset osoittavat vaikeita hallitusneuvotteluja. Vaalien kärkipaikan nappasi sosialistinen työväenpuolue PSOE. Se ei kuitenkaan pysty muodostamaan enemmistöhallitusta edes vasemmistopopulistisen Podemosin kanssa.

Espanjan lakien mukaan toisessa luottamusäänestyksessä hallitus ei tarvitse enemmistöä taakseen. Riittää, että puoltavia ääniä on kieltäviä enemmän. Hallitustunnustelija Pedro Sánchez yrittää saada Katalonian separatistista ERC-puoluetta äänestämään tyhjää.

Se on kuitenkin paljon vaadittu ex-pääministeri Sánchezilta, jonka valta-aikana Junqueras sai syytteet ja hänet pidätettiin. Junqueras on ERC-puolueen puheenjohtaja.

Henri Alakylä