

MATTI MATIKAINEN
Katalonia äänestää huomenna – Immonen toivoo demokratian kunnioittamista ja vaalirauhaa
Kataloniassa järjestetään ennenaikaiset aluevaalit huomenna 21.12. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy hajotti Katalonian alueparlamentin sen jälkeen, kun maan alueparlamentti julistautui itsenäiseksi. Vaalirauhaa on turvaamassa 13 000 poliisia. Lisäksi kaksi tuhatta poliisia on valmiina reservissä.
Yli sata eurooppalaista parlamentaarikkoa vetoaa Espanjan kunnioittavan demokratian tulosta ja Espanjan pidättäytyvän liiallisesta voimankäytöstä. Suomalaisista kansanedustajista vetoomuksen allekirjoittivat perussuomalaisten Olli Immonen ja keskustan Mikko Kärnä. Immonen kertoi allekirjoituksestaan Facebookissa.
Vetoomuksessa toivottiin myös vangittujen Oriol Junquerasin (ERC:n puheenjohtaja) ja kahden kansalaisjärjestön johtajan vapauttamista.
Vaalitulos täysin hämärän peitossa
Vaaleihin osallistuu karkeasti jakaen kaksi blokkia. Ne muodostuvat Katalonian itsenäisyyttä ajavista puolueista ja Espanjan eheyttä vaalivista ”perustuslaillisista” puolueista. Vaaliennusteiden valossa kumpi tahansa blokki voi saada parlamenttiin enemmistöön vaadittavat 68 paikkaa.
Podemosin katalonialaissiipi (CeC-Podem) vastustaa sekä Katalonian autonomiaa rajoittanutta Espanjan perustuslain artikla 155:n käyttöä että Katalonian yksipuolista itsenäisyysjulistusta. Puolue on kannatusmittausten mukaan keräämässä noin kahdeksan prosentin äänisaaliin. Se voi joko estää tai sementoida blokkien enemmistöhaaveet.
Espanjalaislehti El País laati vaaliennusteen, jonka mukaan separatistiblokki saavuttaa 68 paikan enemmistön 54 prosentin todennäköisyydellä. Perustuslailliset yltäisivät paikkaenemmistöön kolmen prosentin todennäköisyydellä. CeC:n tuella vastaavat prosenttiluvut kasvavat 70 ja 46 prosenttiin.
Vaalitulos ei välttämättä muuta valtasuhteita
Vaalien suurimmaksi puolueeksi voi nousta joko separatistien ERC tai perustuslaillisten Ciudadanos. Ciudadanosin aluejohtaja Inés Arrimadas toivoo perustuslaillisen blokin pystyvän muodostamaan enemmistöhallituksen. Tuolloin koko maailma näkisi, ettei Kataloniassa itse asiassa ole separatistista enemmistöä.
Hänen mukaansa perustuslain 155 artiklaa käytettiin ennenaikaisten vaalien järjestämiseen. Hän kertoi artikla 155:n käytön jatkuvan, mikäli separatistit voittavat vaalit ja aikovat jatkaa separatistista linjaa.
Epävarmoja äänestäjiä on uutistoimisto AP:n mukaan peräti viidennes. Puolueet ovat kampanjoineet rajusti voittaakseen liikkuvien äänestäjien äänet. Vaalien tulos voi heijastaa aiemman vaalien tulosta.
– Odotan näkevämme takalukon torstaina ja usean viikon hallitustunnusteluja, Cardiffin yliopiston Katalonian historian asiantuntija Andrew Dowling kertoi AP:lle.
Sáenz de Santamaría kehuskeli separatistipuolueiden mestauksella
Espanjan varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría kehui puolueensa PP:n ja Rajoyn ”mestanneen” separatistipuolueet. Sáenz de Santamaría kehotti katalaaneja pysäyttämään laitavasemmistolaisen ja separatistisen CUP:n äänestämällä PP:tä.
– Ne, jotka äänestävät PP:tä tietävät, että ääni menee PP:lle, Sáenz de Santamaría päätteli.
Varapääministeri kertoi, että ääni jollekin muulle puolueelle voi merkitä äänen ja parlamenttipaikan valuvan CUP:lle.
El Paísin ennusteen mukaan PP:n suosio on likimain puoliintunut lokakuun alusta 5,5 prosenttiyksikköön. Vastaavasti CUP:n suosio on pysytellyt hieman yli kuudessa prosenttiyksikössä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Inés Arrimadas Mikko Kärnä Soraya Sáenz de Santamaría Mariano Rajoy Blokkivaalit Katalonia Olli Immonen Espanja
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vastustavat jyrkästi EU-liittovaltiota – Suomen on valmistauduttava eroon

Katalonia on julistautunut itsenäiseksi Espanjasta

Espanja aloitti Katalonian itsehallinnon purkamisen – Katalonian hallinto ei tunnusta Espanjan senaatin päätöstä

Katalonian syrjäytetylle johdolle syytteet kapinasta

Europarlamentaarikko Huhtasaari huolissaan Espanjan oikeusvaltiotilanteesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.