Espanjan pääministeri Mariano Rajoy aloitti ryminällä Katalonian itsehallinnon purun. Rajoy määräsi Katalonian presidentin Carles Puigdemontin ja koko hänen hallituksensa eron. Katalonian alueparlamentti määrättiin hajotetuksi ja ennenaikaiset vaalit pidettäväksi 21.12.

Rajoyn listalla on muitakin toimenpiteitä, kuten julkisen viestinnän haltuunotto. Rajoy nimitti Katalonian aluejohtajaksi varapääministeri Soraya Sáenz de Santamarían.

Samaan aikaan Espanjan perustuslakituomioistuimeen jätetyt rikossyytteet Katalonian aluehallintoa vastaan ovat edenneet käsittelyyn. Oikeus voi tuomita Puigdemontin jopa 30 vuoden vankeusrangaistukseen kapinasta.

Katalaanimedia väittää Puigdemontin esiintyvän edelleen kuin aluepresidentti. Puigdemont kehotti vastustamaan Espanjan toimia rauhanomaisesti.

Uusintavaalit eivät välttämättä ratkaise mitään

Rajoyn määrämät aluevaalit järjestettäisiin vain noin kahden kuukauden varoajalla. Kataloniassa tämä on pulmallista. Itsenäisyysmieliset puolueet samalla tunnustaisivat Madridin vallan osallistuessaan vaaleihin. Toisaalta itsenäisyysliikkeen epäonnistuessa he voivat jäädä ulos parlamentista neljän vuoden ajaksi boikotoidessaan vaaleja.

Uusien vaalien järjestäminen voi olla haastava tehtävä. Jos ne onnistutaan järjestämään kahden kuukauden päästä niin tulos ei välttämättä muuta valtasuhteita. Itsenäisyysmielisiä katalaaneja saattaa olla aiempaa enemmän, jos Madridin väliintulo on liian voimallinen.

Katalonian itsenäisyysjulistuksen ovat tyrmänneet muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Saksa.

Henri Alakylä