EU ajautumassa kauppasotaan Yhdysvaltojen kanssa
Tuoreen Maailman kauppajärjestö WTO:n päätöksen mukaan EU on tukenut ja avustanut lentokonevalmistaja Airbusia. Yhdysvallat on päätöksen voimaannuttamana lisäämässä unionin kauppasotarintamaan. Vapaakauppapolitiikan ystävät ovat EU:lla vähissä.
Yhdysvallat on oikeutettu vastatoimiin jo syyskuun viimeisenä päivänä, Politico kirjoittaa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vihjannut myös autotulleista. Näiden arvellaan astuvan voimaan marraskuun puolivälin tietämillä.
Uudelle komissiolle heti päänvaivaa
Euroopan komissio vaihtuu marraskuun alussa. Kauppasodan lisäksi EU:n kauppapolitiikkaa mutkistaa mahdollinen riitaisa ero Ison-Britannian ja EU:n välillä.
Mikäli britit jättävät EU:n tulliliiton lokakuun lopussa, Iso-Britannia voi välttyä Yhdysvaltain ja EU:n väliseltä kauppasodalta. Trump on useasti kertonut hakevansa nopeaa ja reilua vapaakauppasopimusta saarivaltakunnan kanssa. Se saattaisi EU-maissa johtaa hyvin omalaatuisiin aatoksiin. EU-ero voisi peräti hyödyttää brittejä. Se on suoranainen tabu EU:ssa.
Pikaiseen brittisopimukseen pääsy saattaa olla Trumpin osalta tarkoitettuakin. Se sopisi yllättävän hyvin hajoita ja hallitse -pelikirjaan malliesimerkiksi.
Komission vaihtuminen saattaa koitua myös EU:n eduksi. Komissio on vaihtumassa kauppapolitiikan saralla monta astetta jyrkempään suuntaan. Kova kovaa vastaan -taktiikka saattaa kantaa lopulta hedelmää ja lopettaa kauppakiistat neuvottelutulokseen.
EU päässee vastaamaan keväällä
Yhdysvaltain todennäköiset tullit ovat EU:lle siitä inhoja, ettei unioni voi vastata niihin oikeutetusti. Muutos tähän tullee ensi keväällä. EU:lla on oma valitus WTO:ssa koskien puolestaan Yhdysvaltain tukia toiselle lentokonevalmistajalle Boeingille.
Kostoiskujen oikeutus on silti laiha lohtu. EU on ollut sijaiskärsijänä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan vuoksi. On melko ilmeistä, että haitat kasaantuvat entisestään EU:n ollessa itse kauppasodan rintamalla.
Kauppakiistojen haitat ovat kasautuneet Saksaan maan vientivetoisen strategian vuoksi. Suomen talouden osuus viennistä on niin ikään merkittävä, joskaan ei aivan yhtä suuri kuin Saksassa. Kauppasodan eskaloituminen luo kuitenkin Suomenkin talouteen läjän uhkaavia riskejä.
Kiinan huomio Yhdysvalloissa
EU:n kauppaongelmaa lisää se, ettei unioni ole saanut taivuteltua Kiinaa avaamaan enemmän markkinoitaan vapaalle kilpailulle. Kiinan huomio on Yhdysvaltain kauppasapelien kalistelussa ja oman osansa huomiosta vievät maan omat taloushuolet.
EU:n murheita ei kevennä Yhdysvaltain määrätietoisuus. Yhdysvallat on väläytellyt autotulleja myös Japanille. Japani on myönnytyksenä aikeissa avata markkinoitaan yhdysvaltalaisille maataloustuotteille. EU on ollut haluton tekemään vastaavia myönnytyksiä pääosin Ranskan vastustuksesta.
Yhdysvallat ja Japani ovat aikeissa allekirjoittaa oman kauppasopimuksensa. Tämä tuskin ainakaan vähentää Trumpin itsetuntoa vaatia EU:lta samoja myönnytyksiä samoin ukaasein.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksan teollisuus pakittaa hurjinta vauhtia sitten finanssikriisivuosien
Yhdysvallat asettaa tulleja EU-tuotteille
Yhdysvallat pohtii kauppaneuvotteluja EU:n kanssa kauppasodan hillitsemiseksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää