Yhdysvaltain kauppalain mukaan maan tulisi joko asettaa tai olla asettamatta autotulleja marraskuussa. Maan kauppaministeri Wilbur Ross kertoi talouslehti Financial Timesille, että mustavalkoisen valinnan lisäksi EU:n kanssa voisi neuvotella kauppakiistoista.

Wilbur Ross kertoi, että presidentti Donald Trumpilla on laaja valikoima erilaisia keinoja edetä kauppakiistassa EU:n kanssa. Hän sanoi, että on ennenaikaista päätellä kauppakiistan lopputulemaa.

Ross totesi Yhdysvaltain tavoitteen olleen houkutella autonvalmistajia investoimaan Yhdysvaltoihin. Tämä tavoite on toteutumassa.

Tulleja jo asetettu

Yhdysvallat on asettanut 7,5 miljardin dollarin edestä tulleja EU-maiden tuotteille. Listalle ovat päätyneet muun muassa skottilainen viski, espanjalainen oliiviöljy, italialainen juusto ja ranskalainen viini. Tullit asetettiin Maailman kauppajärjestö WTO:n siunauksella. Taustalla on lentokonevalmistaja Airbusin saamat laittomat tukiaiset.

Autotullit olisivat EU:n taloudelle paljon vakampi isku. EU onkin toivonut kauppaneuvotteluja Yhdysvaltain kanssa.

Rossin mukaan sopimukseen voisi päästä vähentämällä Airbusin ja yhdysvaltalaisen lentokonevalmistaja Boeingin laittomia tukiaisia toisistaan huomioiden vain näiden nettovaikutus. WTO:n päätöstä Boeingin tukiaisista odotetaan ensi kevään aikana.

– En tiedä kelpaako tällainen ratkaisu eurooppalaisille, Ross kertoi viitaten tukiaisilla tehtävään vähennyslaskuun.

Kauppasotaan ”tulitauko”?

Ross oli lievän optimistinen Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan rauhoittumisesta. Hän uskoi maiden päätyvän ainakin jonkinlaiseen ”tulitaukoon”.

EU on ollut sijaiskärsijänä kahden supervallan kädenväännössä. Maat ovat nostaneet tulleja satojen miljardien dollarin edestä puolin ja toisin. Se on vähentänyt EU:lle tärkeää maailmankauppaa.

Henri Alakylä