Yhdysvallat pohtii kauppaneuvotteluja EU:n kanssa kauppasodan hillitsemiseksi
Yhdysvaltain kauppalain mukaan maan tulisi joko asettaa tai olla asettamatta autotulleja marraskuussa. Maan kauppaministeri Wilbur Ross kertoi talouslehti Financial Timesille, että mustavalkoisen valinnan lisäksi EU:n kanssa voisi neuvotella kauppakiistoista.
Wilbur Ross kertoi, että presidentti Donald Trumpilla on laaja valikoima erilaisia keinoja edetä kauppakiistassa EU:n kanssa. Hän sanoi, että on ennenaikaista päätellä kauppakiistan lopputulemaa.
Ross totesi Yhdysvaltain tavoitteen olleen houkutella autonvalmistajia investoimaan Yhdysvaltoihin. Tämä tavoite on toteutumassa.
Tulleja jo asetettu
Yhdysvallat on asettanut 7,5 miljardin dollarin edestä tulleja EU-maiden tuotteille. Listalle ovat päätyneet muun muassa skottilainen viski, espanjalainen oliiviöljy, italialainen juusto ja ranskalainen viini. Tullit asetettiin Maailman kauppajärjestö WTO:n siunauksella. Taustalla on lentokonevalmistaja Airbusin saamat laittomat tukiaiset.
Autotullit olisivat EU:n taloudelle paljon vakampi isku. EU onkin toivonut kauppaneuvotteluja Yhdysvaltain kanssa.
Rossin mukaan sopimukseen voisi päästä vähentämällä Airbusin ja yhdysvaltalaisen lentokonevalmistaja Boeingin laittomia tukiaisia toisistaan huomioiden vain näiden nettovaikutus. WTO:n päätöstä Boeingin tukiaisista odotetaan ensi kevään aikana.
– En tiedä kelpaako tällainen ratkaisu eurooppalaisille, Ross kertoi viitaten tukiaisilla tehtävään vähennyslaskuun.
Kauppasotaan “tulitauko”?
Ross oli lievän optimistinen Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan rauhoittumisesta. Hän uskoi maiden päätyvän ainakin jonkinlaiseen “tulitaukoon”.
EU on ollut sijaiskärsijänä kahden supervallan kädenväännössä. Maat ovat nostaneet tulleja satojen miljardien dollarin edestä puolin ja toisin. Se on vähentänyt EU:lle tärkeää maailmankauppaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Dosentti Ruotsila Verkkouutisissa: Trumpin uudelleenvalinta näyttää todennäköiseltä
EU ajautumassa kauppasotaan Yhdysvaltojen kanssa
Kiina piti velkaelvytyksellään maailmantaloutta 10 vuotta pystyssä – juhlat ovat päättyneet
EU:n ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen ylle tummia pilviä
Viikon suosituimmat
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Uusi dokumentisarja kertoo jihadistien seksiorjuutuksesta ja joukkoraiskauksista Syyriassa – seksiorjuus perustellaan sharia-lailla
Center for Peace Communications -keskuksen (CPC) uusi dokumenttisarja "Hizbollahin panttivangit" todentaa Hizbollahin tekemät järkyttävät seksuaalirikokset. Sen taistelijat seksiorjuuttivat ja joukkoraiskasivat syyrialaisnaisia.
Onni Rostilan kolumni: Sunnuntainen suru-uutinen
Sunnuntai-iltojen ohjelmapaikoille on kiihtyvään tahtiin ilmestynyt sellaisia klassikkouusintoja, kuin ”Laitaoikeisto jyräsi voittoon” ja ”Vaalitulos: YLE hävisi jälleen”. Viimeisin versiointi ja mediaväen vaikerointi nähtiin sunnuntaisissa Itävallan parlamenttivaaleista, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Polvinen: Helsingin Kaisaniemen puistossa näkyvät monikulttuurisuuden ongelmat pienoiskoossa
Helsingin Kaisaniemen kupeilla usein liikkuva perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen näkee puistossa päivittäin Suomen sisäisen turvallisuuden löperöjen ratkaisujen ja sinisilmäisen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamat ongelmat käsinkosketeltavina.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
Isisin ja Hamasin yhteistyö paljastui Gazassa: Hamas-Isis-taistelija piti jesidinaista orjanaan 10 vuotta
Israelin armeija (IDF) vapautti Gazassa panttivankina pidetyn 11-vuotiaana kaapatun jesidinaisen nimeltä Fawzia Amin Sido. Nainen on ollut Hamas-Isis-terroristin vankina kymmenen vuotta Gazassa.
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta
Kansallismieliset puolueet ovat käyneet voitosta voittoon lähes kaikissa Euroopan viimeaikaisissa vaaleissa. Media ja eliitti näkevät maahanmuuttokriittisten voimien nousussa kauhut kaikkialla ja mustamaalaavat muutosta mielin määrin. Eliitti on haluton keskustelemaan taloudellisista, sosiaalisista ja poliittisista syistä, jotka ovat kansallismielisten voimien nousun taustalla.