Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma kertoi Yleisradion Aamu-tv -ohjelmassa Suomella olevan sekä helppoja, että hankalia kysymyksiä Suomen Eurooppa-politiikassa. Suomelle helpommat kysymykset liittyvät EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, koska Suomi ei ole puolustusliitto Naton jäsenmaa. Suomen on huomattavasti vaikeampaa keskustella euroalueen talouden tiivistämiseen tähtäävästä politiikasta.

Aunesluoman mukaan Suomen hallituksen on nyt helpompi toteuttaa Eurooppa-politiikkaansa. Aunesluoma kuvaa, että hallituksesta on lähtenyt jarruvaunu irti. Hänen mukaansa Suomen EU-politiikka on nyt keskustan ja kokoomuksen käsissä. Uusi vaihtoehto -ryhmän ministerit sutautuvat Aunesluoman mukaan nyt joustavammin EU:n yhteistyön tiivistämiseen.

Aunesluoman mukaan hallitus ei voi enää piiloutua perussuomalaisten taakse kertoen, ettei Suomi voi olla aktiivinen EU-kysymyksissä. Hänen mukaansa hallituksessa ei ole enää EU-kriittistä ääntä. Hän kertoi, että EU-tavoitteet asettavat nyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja kokoomus.

Henri Alakylä