Eurooppaan tulee pakolaisvirran mukana jatkuvasti henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristiorganisaatioihin. He pääsevät EU:n alueelle huomaamatta väärennettyjen passien avulla. Väärennettyjen asiakirjojen käyttö on riskitöntä,  sillä virheellisten tietojen antaminen viranomaisille ei ole rangaistavaa. Tämä on todellinen uhka koko maanosalle, todetaan EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin vuosittaisessa riskikartoituksessa. Asiasta kirjoitti Ruotsin SVT.

Kuvaava esimerkki rikollisten toimista on Osama Krayen, joka otettiin kiinni jokin aika sitten syytettynä yhteyksistä Brysselin terroritekoihin. Hän saapui pakolaisena Kreikkaan Leroksen saarelle, esitti väärennetyn syyrilaisen passin ja matkusti kenenkään estämättä Brysseliin.

Samaa keinoa ovat käyttäneet monet muutkin, alunperin Euroopasta kriisialueille lähteneet henkilöt, joilla on todettuja yhteyksiä terrroristijärjestöihin. Omalla nimellään he eivät olisi päässeet takaisin kotimaahansa.

Frontex arvostelee raportissaan viranomaisten käytössä olevia laitteita, jotka eivät tunnista väärennettyjä dokumentteja. Arvostelun kohteeksi joutuvat myös kirjavan ammattitaidon omaavat rajaviranomaiset.

Ongelmallista on tietysti sekin, että suurella osalla pakolaisista ei ole minkäänlaista todistusta henkilöllisyydestään ja viranomaisten on vain luotettava pakolaisten itsestään antamiin tietoihin.

Johtopäätöksessään Frontex painottaa sitä, että pakolaiset EU:n ulkorajoilla pitäisi nähdä myös turvallisuusriskin kannalta ja EU:n pakolaisia koskevaa yhteistä tiedonvaihtoa tulisi parantaa

Isis-solu Ruotsiin

Ruotsalainen Expressen-lehti kertoi eilen, että maahan on jo saapunut seitsemän tai kahdeksan ISIS-järjestöön kuuluvaa henkilöä, joiden tarkoituksena on iskeä siviilikohteisiin. Maan turvallisuuspoliisi Säpo suhtautuu uhkaan äärimmäisen vakavasti.

SUOMEN UUTISET