Uhrataan euro Euroopan säästämiseksi. Tämä on Saksan uusimman puolueen, Alternative für Deutschlandin (Vaihtoehto Saksalle) tavoite.

Liikkeen edustaja Bernd Lucke pyrkii euronews.comin mukaan heiluttamaan Saksan poliittista valtavirtaa jo ennen syyskuun 2013 vaaleja. Euro on uhrattava, koska muuten Eurooppa ja sen myötä Saksa hukkuu eteläeurooppalaisten velkataakkaan. Eteläiset euromaat eivät Lucken mukaan sovi rahaliittoon, koska niiden taluden kilpailukyky ei riitä nykymuotoisessa eurossa. Siksi on myös eteläisten euromaiden oman edun mukaista lähteä eurosta. AfD visioi ’Pohjois-Eurosta’, joka olisi käytössä Saksassa, Itävallassa, Alankomaissa ja mahdollisesti Suomessa. Euroopan valuutta-alue voitaisiin vaihtoehtoisesti kansallistaa ottamalla uudelleen käyttöön maakohtaiset kansallisvaluutat.

Helmikuussa 2013 perustettu AfD on Saksan nopeiten kasvava poliittinen liike. Liikkeellä on jo nyt yli 13.000 jäsentä ja joka viikko tulee yli 500 jäsentä lisää. Liikkeen kannattajapotentiaali on merkittävä sillä viimeisimpien gallupmittausten mukaan yli 30% saksalaisista äänestäjistä haikailee Saksan markkaan paluuta ja lähes 25% saksalaisista suhtautuu myönteisesti AfD-liikkeeseen. Toistaiseksi Saksan eurokriittisen sheriffin poliittisen liikkeen kannattajapotentiaalin ja todellisen gallup-kannatuksen ero on huikea. Uusimpien gallup-mittausten mukaan vain kolme prosenttia Saksan äänestäjistä antaisi liikkeelle tukensa syyskuun vaaleissa. AfD:n kannatus voi muuttua ratkaisevasti vaaleihin mennessä mikäli liikkuvat äänestäjät lähtevät liikkelle.

Liittokansleri Angela Merkelin edustama CDU on huolissaan: liikkuvat euroskeptiset äänestäjät voivat estää Merkelin uudelleenvalinnan ja nostaa – paradoksaalista kyllä – punavihreän koalition valtaan Saksan syksyn vaaleissa.

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit