Euroopassa maakaasun hinnat nousivat jälleen uuteen ennätykseensä, Bloomberg kirjoittaa. Maakaasun ohella myös muu energia on kallistunut raakaöljystä kivihiileen. Norjalainen sähköverkkoyhtiö Statnett kertoi maan eteläosien alentuneista vesivarannoista, mikä voi nostaa energian hintaa myös Suomessa.

Suuri osa Eurooppaa on aloittamassa lämmityskautensa keskellä energiakriisiä. Energiapulaan ei ole nähtävissä helpotusta juuri millään saralla. Euroopan energiahuolia lisäsi Statnettin ilmoitus, jonka mukaan vesivarannot ovat vähissä vuodenaikaan nähden.

Uutistoimisto Bloombergin analyytikot arvelevat energian hinnan vain nousevan talvikauden alettua. Pienet energiayhtiöt ovat joko kaatuneet tai kaatumassa toimitusvaikeuksiensa vuoksi niin Yhdistyneissä kuningaskunnissa kuin Ranskassa.

Haittaa komission päästötavoitteita

Vähäpäästöisen energian saatavuusvaikeudet heijastuvat Euroopan komission päästötavotteisiin. Suora vaikutus on kivihiilen käyttäminen varavoimanlähteenä. Globaali taistelu ilmastonmuutosta vastaan vaikeutuu myös eurooppalaisten yritysten sähkölaskun kallistuttua.

Belgialainen sinkkiyhtiö Nyrstar kirjoitti komissiolle, että yhtiön on rajattava tuotantoaan sähkölaskujen vuoksi. Alumiinien tuottajat kertovat sähkölaskun haukkaavan peräti 80 prosenttia lopputuotteen hinnasta.

Yhtiöiden kilpailukyky on koetuksella ja ne varoittavat joutuvansa siirtämään tuotantoaan muualle kestämättömän tilanteen vuoksi.

Espanja huomautti komissiolle, ettei vihreä siirtymä saa näyttäytyä pysyvinä hinnankorotuksina.

Lämmitys voi olla yleellisyyttä

Tulevan talven ankaruutta on vaikea ennustaa. Eurooppalaisilla päättäjillä on sen sijaan harras toive leudosta talvesta.

– Kylmän talven aiheuttama huoleni on, ettei maakaasua riitä kaikkialle Eurooppaan lämmitystä varten, Yhdysvaltain ulkoministeriön vanhempi neuvonantaja Amos Hochstein sanoo.

Kaupan oleva maakaasu voi vähentyä siksi, että tuottajamaat haluavat varmistaa kotimaansa energiavarojen riittävyyden. Venäläinen energiajätti Gazprom on ohjannut kaasuvirtojaan kotimarkkinoille. Samalla Euroopan vienti on vähentynyt.

Yhdysvalloissa energiaministeriötä vaaditaan rajaamaan nesteytetyn maakaasun vientiä, kunnes maan omat varastot ovat huollettu.

Henri Alakylä