Euroopan komissio julkaisi toukokuun viimeisenä päivänä vahvaa liittovaltiokehitystä pönkittävän paperin. Komissio pohtii euromaille yhteisiä velkakirjoja, euroalueen pankkien yhteistä talletussuojaa ja yhteistä budjettia. Yhteisiin elementteihin kuuluisi myös esimerkiksi yhteinen työttömyysvakuutusjärjestelmä.

Komissio pohjaa esitystään pitkälti aiemmin julki tuodusta viiden presidentin paperista kehittää EU:a. Komissio muistuttaa myös ahkerasti viime maaliskuun Rooman kokouksen julkilausumasta. Julkilausumassa halutaan kehittää talous- ja rahaliitto EMU:a edelleen ”valmiiksi asti” vuoteen 2025 mennessä.

Solidaarisuus ja sisäinen talouskuri vastakkain

Komission julkaisussa käydään lävitse yhteisvaluutta euron historiaa mannerta ravistanutta eurokriisiä myöden. Komissio toteaa, että kriisin aikana eri jäsenmaiden talouksiin syntyi railoja, mutta toisaalla samassa paperissa komissio kertoo rahaliiton lähentäneen jäsenmaiden talouksia.

Komission mukaan rahaliiton kehitys on osittain kadonnut, koska jäsenmailla on pääosin kaksi erilaista kantaa tulevaisuudesta. Pääosin eteläiset euromaat toivovat solidaarisuutta ja yhteisvastuuta jo syntyneille talousongelmille. Pohjoisempien jäsenmaiden kanta on, että jokaisen jäsenmaan tulisi trimmata oma talous ensin kuntoon.

Saksa kiirehti torppaamaan nopeasti yhteisvastuulliset elementit. Saksan mielestä EU jakautuisi kahtia sisäpiiriläisten eli euromaiden ja ulos jääviin maihin eli euroa käyttämättömiin EU-maihin. Saksa myös toisti kantansa, että euromaiden tulee ensin tehdä kansallisella tasolla reippaasti rakenneuudistuksia ja vähentää velkataakkaansa ennen kuin yhteisvastuusta voidaan neuvotella. Suomen kanta mukailee Saksan kantaa.

Euroopan komission paperi on luettavissa englanniksi PDF-tiedostomuodossa täältä >

Henri Alakylä