
EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
EVA:n tutkimuksessa on selvitetty laajasti kansan näkemyksiä siitä, kokevatko suomalaiset median luotettavaksi. Samoin on selvitetty, kokevatko suomalaiset tiedotusvälineiden olevan poliittisesti kallellaan johonkin suuntaan.
Tutkimukseen valikoituneiden tiedotusvälineiden kohdalla vastaajia pyydettiin arvioimaan, korostuuko niiden tiedonvälityksessä jompikumpi poliittinen näkökulma, joko oikeistolainen tai vasemmistolainen, vai ei kumpikaan. Yleisradion kohdalla tutkimustulos kertoo monien jo aiemmin tekemän havainnon: peräti 40 prosenttia suomalaisista arvioi vasemmistolaisen näkökulman korostuvan Yle Uutisten tiedonvälityksessä. Jopa 19 prosenttia vastaajista arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen.
Sukupuolijakauma tuo esiin tiettyjä eroavaisuuksia, sillä 54 prosenttia miehistä pitää Yle Uutisia näkökulmaltaan vasemmistolaisena, kun taas naisista 26 prosenttia. Ero selittyy sillä, että puoluekannatus on nykyisin Suomessa sukupuolittunutta. Miehet äänestävät useimmin oikeistopuolueita ja naiset vasemmistopuolueita ja vihreitä.
Vain SDP:n ja vasemmistoliiton puoluemediat Yleä vasemmistolaisempia
Suurista medioista Yle Uutiset sijoittuu tutkimuksessa selvästi eniten vasemmistolaiseksi. Huomionarvoista on, että vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Oikeistopainotusta Yle Uutisissa ovat havaitsevinaan lähinnä vain vasemmistoliiton äänestäjät, joista 13 prosenttia pitää Yle Uutisten näkökulmaa oikealle kallistuvana.
Näkemyserot Yle Uutisten vasemmistolaisesta näkökulmasta voidaan havaita jakautuvan myös puoluekannatusryhmittäin.
Perussuomalaisten äänestäjistä 78 prosenttia ja kokoomuksen äänestäjistä 61 prosenttia katsoo Yle Uutisten olevan näkökulmaltaan vasemmistolainen. Kuitenkin samalla tavalla ajattelee myös hieman pienempi osuus SDP:n (11 prosenttia), vihreiden (16 prosenttia) ja vasemmistoliiton (18 prosenttia) kannattajista.
Myös Helsingin Sanomat koetaan poliittisesti painottuneeksi, mutta toisin kuin Yle Uutisten kohdalla, poliittista kallistumaa nähdään molempiin suuntiin. Kolmasosa (32 prosenttia) kokee vasemmistolaisen näkökulman korostuvan Helsingin Sanomien tiedonvälityksessä ja neljäsosa katsoo näkökulman kääntyvän oikealle.
Yle peittelee haastateltaviensa poliittisia kytkentöjä
Yleisradion vasenkallistuma on ollut osa julkista keskustelua jo vuosikausia. Asiantilan voi havaita esimerkiksi siitä, että Ylen juttuihin päätyy toistuvasti haastateltavia, jotka lähemmässä tarkastelussa paljastuvat vasemmistopoliitikoiksi tai turvapaikka-aktivisteiksi.
Yleisradio usein peittelee tuotannoissaan käyttämiensä asiantuntijoiden ja kommentaattorien poliittisia kytköksiä. Taustojen ja sidonnaisuuksien kertomatta jättäminen on Yleisradiossa jo vuosikausia jatkunut ”talon tapa”.
Esimerkiksi muutama vuosi sitten Yle kutsui aamuohjelmaansa SDP:n paikallispoliitikon ja eduskuntavaaliehdokkaan Jukka Kekkosen selittelemään parhain päin silloisen pääministerin Sanna Marinin tuolloisia bilekohuja. Kekkosen demaritaustasta ei kuitenkaan kerrottu mitään, vaan tv-katsojille Kekkonen esiteltiin ”oikeushistorian emeritusprofessorina”.
Ylen vaalikoneet tyrkyttävät vasenagendaa
Yleisradion vasenagendaa tyrkyttävät vaalikoneet ovat jo oma lukunsa. Vuoden 2019 eduskuntavaalien alla Yle lanseerasi nuorille suunnatun vaalikoneen, joka käyttäjälleen tuputti toistuvaa johdattelevien kysymysten virtaa ohjaten käyttäjäänsä kohti vahvasti puolueellisia ja polarisoituja mielipiteitä.
Oikeusministeri Leena Meri huomautti jo kolme vuotta sitten, että Yleisradion tulisi olla huolissaan kasvavasta porukasta, joka ei enää luota Ylen sisältöihin.
– On ihan turha itkeä siitä, että luottamus rapautuu, sillä Ylessä olisi syytä katsoa peiliin, Meri sanoi.
Tutkimus tehtiin viime vuonna
EVA:n tutkimuksen tulokset perustuvat 2 018 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 8.10.-21.10.2024.
Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Suomen Uutiset
Lue myös
Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vasenagenda vasemmistolainen näkökulma median luotettavuus Yle Uutiset arvo- ja asennetutkimus poliittiset sidonnaisuudet Jukka Kekkonen median politisoituminen vasemmistolaisuus Yleisradio Kansan Uutiset Demokraatti Sanna Marin Helsingin Sanomat Leena Meri Eva
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Yle lopetti kuin seinään jatkouutiset Venäjää myötäilevästä kansanedustaja Kimmo Kiljusesta – PS-valtuutettu vaatinut somessa jo 76 päivää putkeen Ylen toimitusta tekemään työnsä
Yleisradion hyytävä hiljaisuus SDP-kansanedustaja Kimmo Kiljusen skandaalilausunnoista suomenvenäläisille on herättänyt talven mittaan huomiota sosiaalisessa mediassa. Perussuomalaisten joensuulainen valtuutettu Outi Mara kyllästyi odottelemaan Yleisradion toimia, ja hän on joulukuusta saakka jakanut X-tilillään kuvakaappausta Kimmo Kiljusta koskevasta jutusta vaatien Yleltä perusteellisempaa aiheen käsittelyä.

Yle valkopesee ja vähättelee maahanmuuttajien väkivallan uhreja – Sanna Antikainen: ”Ilmeisesti Ylen leikkauksia on edelleen syytä jatkaa”
Saksassa tehdään tilastojen mukaan joka päivä noin 26 vakavaan loukkaantumiseen johtavaa veitsi-iskua. Yli puolet niistä on ulkomaalaisten tekemiä. Poliisitilastojen vääristymä pahentaa tilannetta, sillä kaksoiskansalaiset luokitellaan saksalaisiksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi Yleisradion 24.2. julkaisemaa uutista, jossa se vähättelee Saksan maahanmuuttotilanteen vakavuutta ja esittää virheellisiä syitä Kristillisdemokraattiseen unioniin eli CDU:hun kuuluvan Friedrich Merzin suosiolle.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.