Euroopan suurin ja kauppariippuvaisin talous, Saksa, on kärsinyt pahoin Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kauppasodasta. Kurimus kasvaa huomattavasti, jos Yhdysvallat kohdistaa tullimaksuja EU:lle. Kolmanneksi sopimukseton brexit voi hyydyttää kauppaa. Euroopan on syytä varautua ikäviin uutisiin ja elvyttää taloutta, talouskommentoija Martin Sandbu kirjoittaa Financial Timesissa.

Martin Sandbu huomauttaa, että Yhdysvaltain jättimäisen ja suhteellisen suljetun talouden vuoksi maa ei itse kärsi kauppasodista niin paljoa kuin vastapuoli. Saksan ja Kiinan taloudet ovat hyytyneet Yhdysvaltain taloutta enemmän jo nähtyjen tullien myötä.

Euroopan unioni Yhdysvaltojen tähtäimeen?

Saksan talous pakitti toisella vuosineljänneksellä ja maan teollisuuden luvut povaavat kurimuksen jatkuvan. OECD:n pääekonomisti Laurence Boone arvelee, että Yhdysvallat kääntää tullimaksupuheet ja -toimet EU:ta vastaan loppuvuonna. Yhdysvallat on usein kritisoinut Saksan hulppeaa kaupan ylijäämää Yhdysvaltoihin.

Autoteollisuuden tullit satuttaisivat Saksaa Kiina-tulleja pahemmin. EU:n ja Yhdysvaltain kaupan yhteissumma on yli tuhat miljardia dollaria vuodessa. EU:n vientivetoinen kasvustrategia murenisi tullien myötä.

Kolmas kaupan ongelmatekijä on mahdollinen sopimukseton brexit. Saksalla on myös valtaisa kauppataseen ylijäämä Isoon-Britanniaan. Tulliunionin ulkopuolinen saarivaltakunta voi merkitä lisähuolia EU:n kansainväliseen kaupankäyntiin.

Kasvustrategia uusiksi

EU:n tulisi Sandbun mukaan miettiä uudelleen taloutensa kasvustrategiaansa. Uusi malli on pitkän matkan päässä.

Voi olla, että kaupan muurit jäävät lyhytkestoisiksi. Se ei lohduta, jos EU ei tee asialle mitään. Vahinkoa ehtii tapahtua lyhyessäkin ajassa.

EU voi hillitä vientistrategiansa hankaluuksia vahvistamalla kansalaistensa kysyntää. Se lisäisi kuluttajien tuloja ja sitä kautta luottamusta. EU-maat voisivat hyödyntää alhaista korkotasoa ja tukea finanssipoliittisella elvytysohjelmalla taloutta epävarman ajan läpi.

Sandbu huomauttaa, että finanssipoliittisen elvytyksen esteenä on vain poliittinen tahto. Hän hämmästelee sitä, että kauppasodista eniten kärsivä Saksa on kaikista tiukin elvytyksen vastustaja.

Saksan merkitys koko Euroopan taloudelle on niin merkittävä, että maan talousvaikeudet säteilevät koko maanosaan. Tämän vuoksi Saksan tulisi vaihtaa kantaansa elvytykseen nopeasti.

Henri Alakylä