Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

FT: Euroopan syytä varautua kolmeen kauppaongelmaan

21.08.2019 |07:44

Euroopan suurin ja kauppariippuvaisin talous, Saksa, on kärsinyt pahoin Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kauppasodasta. Kurimus kasvaa huomattavasti, jos Yhdysvallat kohdistaa tullimaksuja EU:lle. Kolmanneksi sopimukseton brexit voi hyydyttää kauppaa. Euroopan on syytä varautua ikäviin uutisiin ja elvyttää taloutta, talouskommentoija Martin Sandbu kirjoittaa Financial Timesissa.

Martin Sandbu huomauttaa, että Yhdysvaltain jättimäisen ja suhteellisen suljetun talouden vuoksi maa ei itse kärsi kauppasodista niin paljoa kuin vastapuoli. Saksan ja Kiinan taloudet ovat hyytyneet Yhdysvaltain taloutta enemmän jo nähtyjen tullien myötä.

Euroopan unioni Yhdysvaltojen tähtäimeen?

Saksan talous pakitti toisella vuosineljänneksellä ja maan teollisuuden luvut povaavat kurimuksen jatkuvan. OECD:n pääekonomisti Laurence Boone arvelee, että Yhdysvallat kääntää tullimaksupuheet ja -toimet EU:ta vastaan loppuvuonna. Yhdysvallat on usein kritisoinut Saksan hulppeaa kaupan ylijäämää Yhdysvaltoihin.

Autoteollisuuden tullit satuttaisivat Saksaa Kiina-tulleja pahemmin. EU:n ja Yhdysvaltain kaupan yhteissumma on yli tuhat miljardia dollaria vuodessa. EU:n vientivetoinen kasvustrategia murenisi tullien myötä.

Kolmas kaupan ongelmatekijä on mahdollinen sopimukseton brexit. Saksalla on myös valtaisa kauppataseen ylijäämä Isoon-Britanniaan. Tulliunionin ulkopuolinen saarivaltakunta voi merkitä lisähuolia EU:n kansainväliseen kaupankäyntiin.

Kasvustrategia uusiksi

EU:n tulisi Sandbun mukaan miettiä uudelleen taloutensa kasvustrategiaansa. Uusi malli on pitkän matkan päässä.

Voi olla, että kaupan muurit jäävät lyhytkestoisiksi. Se ei lohduta, jos EU ei tee asialle mitään. Vahinkoa ehtii tapahtua lyhyessäkin ajassa.

EU voi hillitä vientistrategiansa hankaluuksia vahvistamalla kansalaistensa kysyntää. Se lisäisi kuluttajien tuloja ja sitä kautta luottamusta. EU-maat voisivat hyödyntää alhaista korkotasoa ja tukea finanssipoliittisella elvytysohjelmalla taloutta epävarman ajan läpi.

Sandbu huomauttaa, että finanssipoliittisen elvytyksen esteenä on vain poliittinen tahto. Hän hämmästelee sitä, että kauppasodista eniten kärsivä Saksa on kaikista tiukin elvytyksen vastustaja.

Saksan merkitys koko Euroopan taloudelle on niin merkittävä, että maan talousvaikeudet säteilevät koko maanosaan. Tämän vuoksi Saksan tulisi vaihtaa kantaansa elvytykseen nopeasti.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?

19.03.2025 |17:06
2.
Suomen uutiset logo

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa

20.03.2025 |14:58
7.
Suomen uutiset logo

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan

19.03.2025 |14:59
10.
Suomen uutiset logo

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta

24.03.2025 |16:12

Uusimmat

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää