Sosiaalisesti hyperedistyksellinen Google joutui syksyllä keskelle media- ja somekohua, kun se erotti ohjelmistoinsinööri James Damoren, joka oli kirjoittanut yhtiön henkilöstöpolitiikkaa käsittelevän sisäisen muistion. Muistiossa Damore kritisoi hakukoneyhtiön “poliittisesti korrektia monokulttuuria” otsikolla Googlen ideologinen kaikukammio. Nyt samassa konsernissa työskennellyt entinen Youtuben työntekijä on haastanut Googlen oikeuteen syrjinnästä.

Elektroniikka-lehden mukaan kyse on valkoisesta nelikymppisestä miehestä nimeltään Arne Wilberg, joka työskenteli Googlella seitsemän vuoden ajan, joista neljä vuotta Youtuben rekrytoijana. Hänen tehtävään oli löytää työntekijöitä suunnittelu- ja teknologiatehtäviin.

Hän siis tietää täsmälleen, millaista henkilöstöpolitiikkaa Googlella on harjoitettu.

Wilbergin mukaan Google on viime vuosina laatinut kirjalliset ohjeet, joiden mukaan rekrytoinnissa pitää suosia meksikolaisia, mustia ja naisia valkoisten ja aasialaisten miesten kustannuksella.

”Moninaisuus” on tosiasiassa syrjintää

Koodisana dokumenteissa on sama kuin Suomessa, kun halutaan harjoittaa niin kutsuttua positiivista syrjintää, mutta ei kehdata sanoa sitä ääneen: ”moninaisuus”.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Google ilmoitti, että rekrytoinnissa piti etsiä ja suosia ”moninaisuutta”, Elektroniikka-lehti kertoo. Käytännössä se tarkoitti ennen kaikkea latinojen, mustien ja naisten palkkaamista.

Henkilöstöhallinnolle haaste ei ollut ihan helppo – Pohjois-Kalifornian koulujen penkeiltä ei valmistu suuria määriä mustia teknologiaosaajia. Google asetti tiukat määrälliset tavoitteet, eikä rekrytointiosasto yltänyt niihin.

Tavoitteena oli esimerkiksi palkata neljänneksen aikana 21 mustaihoista, mutta rekrytointiosasto löysi ja palkkasi vain yhden, Elektroniikka-lehti kertoo.

Wilbergille viimeinen niitti oli Googlen henkilöstöjohtajien ilmoitus, että tietyn tasoisiin suunnittelijapaikkoihin ei enää saanut edes haastatella valkoisia tai aasialaisia miehiä.

Wilbergin nostaman syyteen mukaan Googlen rikkoo Kalifornian työsyrjinnän kieltäviä lakeja vastaan. Wilberg vastusti työnantajansa syrjivää politiikkaa ja tämän takia Google irtisanoi hänet marraskuussa 2017.

Suomen Uutiset