Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa kokoomuksen ristiriitaisesta politiikasta. Hän linkittää tekstinsä Sanni Grahn-Laasosen blogiin, jossa tämä toteaa, etteivät maakaupat venäläisille ole uhka isänmaalle. Kirjoitus kokonaisuudessaan ohessa.

Missään muussa puolueessa äänestäjäkunnan odotukset ja puolueen käytännön toiminta eivät ole niin jyrkässä ristiriidassa kuin kokoomuksessa.

Turvallisuuspolitiikassa, etenkin suhteessa Venäjään, kokoomus on onnistunut luomaan itsestään mielikuvan jämäkkänä, länsimielisenä puolueena. Moni Venäjästä huolestunut kansalainen äänestää kokoomusta.

Mutta millaista on kokoomuksen käytännön toiminta tällä sektorilla?

Kokoomus, Stubbin johdolla, ulvoi äänekkäimmin viisumivapautta venäläisille, kunnes ei Ukrainan tapahtumien ja EU:n asettamien pakotteiden vuoksi enää kehdannut.

Kokoomus, Grahn-Laasonen etunenässä, vastusti raivokkaimmin venäläisten maakauppojen rajoittamista, vaikka oli täysin selvää, millaisia strategisia riskejä niihin sisältyy. Kokoomuksen mielestä rajoittaminen olisi ollut rasismia.

Kokoomus, ministeri Mykkäsen hahmossa, haluaa pitää puolustuslaitoksen virat auki Venäjän kansalaisille. Ei tarvitse olla Clausewitz tai Sun Tzu ymmärtääkseen, mikä tässä on ongelma.

Kokoomus on jatkuvasti ja johdonmukaisesti Putinin asialla. Päinvastainen mielikuva syntynee siitä, että kokoomus aika ajoin kertoo olevansa Nato-myönteinen. Ottamatta kantaa itse Nato-jäsenyyteen huomautan, että kokoomus on ollut tosiasiallinen päähallituspuolue seitsemän vuoden ajan eikä tietääkseni ole tehnyt yhtään mitään Nato-jäsenyyden edistämiseksi.

On melko irvokasta, miten mielellään perussuomalaisille räksytetään ”Venäjä-myönteisyydestä”, vaikka perussuomalaisilla on ollut kaiken aikaa selkeä ja kielteinen kanta niin viisumivapauteen, kaksoiskansalaisuuteen kuin maakauppoihinkin.

Jussi Halla-aho


Keskustelua käydään myös Twitterin puolella.