Suomi ja Afganistan ovat tehneet sopimuksen turvapaikanhakijoiden palautuksista. Hallitus kertoi asiasta tänään. Suomeen on tullut Afganistanista tuhansia ihmisiä, joille ei myönnetä turvapaikkaa. Virallinen sopimus ehkäisee omalta osaltaan Suomeen hakeutumista muista kuin omaan turvallisuuteen liittyvistä syistä.

Suomen ja Afganistanin allekirjoittama yhteistyöpöytäkirja vahvistaa sekä turvapaikanhakijoiden vapaaehtoiseen paluuseen että pakkopalautuksiin liittyviä viranomaismenettelyjä.

Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) ei peittele tyytyväisyyttään asian johdosta.

– Palautussopimuksesta Afganistanin kanssa on neuvoteltu jo pitkään. Vasta hallitus, jossa perussuomalaiset on mukana, sai sopimuksen aikaan. Pidän tätä erinomaisena saavutuksena. Kiitokset kuuluvat niin sisäministeriölle, ulkoministeriölle kuin maahanmuuttovirastolle, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola toteaa.

– Vain noin 30 prosenttia Suomeen tulleista afganistanilaisista on saanut turvapaikan Suomesta. Toivottavasti sopimus saadaan toimimaan myös käytännössä. Meillä on Afganistanista nyt virallinen lupaus, että palautetut ihmiset otetaan vastaan.

Hallituksen syyskuussa 2015 julkistama 80-kohtainen maahanmuuttopoliittinen ohjelma ottaa palautussopimuksen solmimisen myötä jälleen yhden askeleen eteenpäin.

SUOMEN UUTISET