Lobbarit toimittivat osinkolaskelmat kehysriiheen keittiönoven kautta.

Hallituksen osinkosekoomuksesta paljastuu yhä hämmentävämpiä tietoja. Helsingin Sanomat kertoo, että hallituksen kehysriihessään tekemät osinkopäätökset eivät perustu hallituksen virkamieskunnan omiin harkittuihin laskelmiin. Ei, vaan elinkeinoelämän lobbarit toivat lukemat pöytään kultaisella tarjottimella.

Suurimpien osakkeenomistajien verotusta merkittävästi keventävä muutos ei siis kulkenut tarkan virkamiesvalmistelun läpi. Osinkoveropäätöstä hiottiin hallituspuolueiden puheenjohtajakuusikon voimin kehysriihen aattona, kun papereihin ilmaantui erään hallituslähteen mukaan ”muualla laskettuja lukuja”.

Uusien lukujen ilmaantuminen hämmensi HS:n lähteen mukaan valtiovarainministeriön (VM) virkamiehistöä, eikä se pystynyt arvioimaan niiden vaikutuksia. Nimettömän virkamiehen mukaan kehysriiheen yllättäen tuotujen lukujen vaikutuksista ei ollut riittäviä laskelmia.

Tehty päätös merkitsee, että pörssin ulkopuolisen yhtiön omistaja maksaa osingoistaan 7,5–8 prosentin veroa, jos osingot ovat alle kahdeksan prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta. Valittu malli on anteliaampi kuin virkamiesten alun perin valmistelemat kahdeksan versiota osinkojen verotuksesta.

Pääministeri Jyrki Katainen on vakuuttanut, ettei päätösten suurta linjaa muuteta. EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila paheksuu osinkojen vatvomista päätösten jälkeen.

– Siitä syntyy kuva, että meillä on päätöksentekijöinä ihmisiä, jotka eivät perehdy niihin asioihin tai eivät ymmärrä niitä. Onhan se tosi huono juttu demokratian toiminnan kannalta, kun ympärillä pyörii kumminkin iso avustajakaarti, Kokkila sanoo.

Jos väärä päätös on tehty, hänen mielestään ei pitäisi ryhtyä julkisuudessa popularisoimaan ja keräämään kansan suosiota

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus ja Perheyrittäjäin liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen toivovat, että asia saatetaan nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Vanhanen pitää budjettiriihtä jo liian myöhäisenä ajankohtana.

PS VERKKOTOIMITUS