Hallitus esitteli tänään eduskunnassa ensi vuoden budjettiesitystä. Valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok.) joutui esittelemään eduskunnalle alijäämäisen budjetin, mutta hän muistutti myös toimista, joilla kevennetään työn verotusta.

Valtiontalouden parantaminen parantaa valtiontalouden tilaa yhteensä noin 800 miljoonalla eurolla. Tulot yltävät kuitenkin vain 49,1 miljardiin. Velkaa otetaan siis viisi miljardia euroa. Velka nousee 106 miljardiin euroon.

– Näin ei voi jatkua. Kohta on takanamme menetetty vuosikymmen. Nyt on nenämme juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Kansainvälisesti näkyy huolestuttavia merkkejä esimerkiksi Kiinan talouskehityksessä, Stubb totesi.

Hallituksen riveistä painotettiin, että Suomen taloudelle on olennaista päästä takaisin euroalueen kasvun kyytiin.

Stubb lainasi Rinteen omia sanoja

Stubb vetosi myös oppositioon hedelmättömän moittimisen välttämiseksi.

– Tämän maan johdon, meidän kaikkien, tulee luoda ympärilleen tulevaisuuden uskoa. Ymmärrän, että opposition tulee omissa puheenvuoroissaan kertoa, että se on mahdollisesti joistain asioista hallituksen kanssa eri mieltä. Se on ihan okei. Sen sijaan se ei ole, että se pelkästään voivottelee ja maalailee synkkiä kuvia ongelmista. Toivon, että ongelmista jauhamisen sijaan keskitytään ratkaisuihin, Stubb aloitti ja jatkoi sitten: Nämä viisaat sanat ovat valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) suusta vuoden takaa hänen esitellessään eduskunnalle tämän vuoden talousarviota. Tämä on niin osuvasti sanottu, että haluan toistaa sitä, Stubb letkautti.

Hän korosti, että tästäkin tilanteesta on mahdollista selvitä jopa niin, että tulevaisuuden Suomi on vauraampi kuin mihin olemme tottuneet, vaikka nyt elämmekin yli varojemme. Suomen malli on joissain asioissa heikko, mutta viat voidaan korjata.

Hallitus kannustaa työn tekoon mm. pieni- ja keskituloisten työtulovähennyksellä, joka on 450 miljoonaa euroa. Tavoite on, että pienistäkin ansiotuloista jäisi käteen entistä enemmän, jolloin työn vastaanottaminen olisi entistä kannattavampaa. Indeksit tarkistetaan kaikilla tulotasoilla, jotta kenenkään verotus ei nouse.

– Tämä toimenpide keventää työn verotusta 170 miljoonaa euroa. Kaikkein suurimpien ansiotulojen verotus kiristyy, kun solidaarisuusveron alarajaa lasketaan 90 000 eurosta noin 70 000 euroon. Vaikeissa taloustalkoissa ovat mukana kaikki, Stubb korosti.

– Hallituksen päätöksin työn verotusta kevennetään lähes 600 miljoonaa euroa, Stubb lisäsi.

Veli-Pekka Leskelä