Hallitus esitteli kevään toimintalinjaansa tiistaina valtiopäivien avajaisistunnossa. Aiheena oli pääministerinilmoitus hallituksen politiikasta vuonna 2016 ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että vaikka Suomi on useissa kansainvälisissä mittareissa vielä kärkipäässä, hyvinvointimme rahoituspohja on rapautumassa.

– Tarvitsemme merkittävän suoritustason noston kaikilla yhteiskunnan sektoreilla, jotta kykenisimme jatkossakin rahoittamaan nykyisenkaltaisia palveluita ikääntyvässä yhteiskunnassa. Siihen me suomalaiset kyllä pystymme, kun yhteinen tahtotila löytyy, Sipilä uskoi.

– Suomen uudistaminen on jäänyt pitkäksi aikaa tekemättä. Hallituksen toimintakykyä mitataan joka päivä hallitusohjelman ja uudistusten määrätietoisella läpiviemisellä – rohkeudella jatkaa. Aikaa ei enää kannata tuhlata uudistusten jarruttamiseen, vaan siihen, miten ne tehdään.

Työttömän työllistäminen toiminnan perusta

Hallituksen suunnitelma on julkisen talouden tasapainottaminen, rakenteellisten uudistusten tekeminen ja edellytysten luominen talouskasvulle sekä työllisyyden parantumiselle.

Velaksi eläminen loppuu vuonna 2021. Työttömän työllistymisen pitää olla kaikkien päätösten ajuri. Siksi pitää talouden kasvuedellytyksiä vahvistaa. Yrittäjyyden edellytyksiä parannetaan monilla tavoilla.

Työllistämisen kynnystä madalletaan lakipaketilla, joka tulee keväällä eduskuntaan ja voimaan kesällä 2016. Paikallisessa sopimisessa on otettava merkittävä askel eteenpäin, samalla kun henkilöstön asemaa vahvistettava yrityksen päätöksenteossa. Työryhmä saa työnsä valmiiksi maaliskuun puoliväliin mennessä.

Pakolaisongelma kuntoon

Eduskunnan päälait sote- ja maakuntauudistuksista ja rahoituksesta tulevat eduskuntaan lausuntojen jälkeen ensi syksynä, ja voimaan 2019 alusta.

Kuntien karsinta etenee ja keventää kestävyysvajetta miljardilla eurolla. Kärkihankkeet etenevät, digitalisaatiota edistetään ja byrokratiaa puretaan. Kauppojen aukioloajat vapautettiin. Puun käyttöä rajoittavat rakennusmääräykset poistetaan.

– Pakolaiskriisin hallitsemiseksi tarvitsemme tehokkaita toimia kotimaassa ja EU:ssa. Turvapaikkaprosesseja on nopeutettava ja palautuspäätökset on pantava toimeen viivyttelemättä. EU-tasolla edellytyksenä on, että yhteisten ulkorajojen valvonta toimii, järjestelykeskukset Kreikassa ja Italiassa ovat käytössä, jäsenmaiden välillä taakkaa jaetaan tasaisemmin ja palautukset laitetaan toimeen heidän osalta, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan. Aikaa ei ole hukattavaksi, Sipilä linjasi.

Sipilä painotti, että todellinen muutos esimerkiksi Syyriassa voidaan saada aikaan vasta, kun maata repivä konflikti saadaan loppumaan.

– Emme totisesti elä enää lintukodossa. Meidän on oltava entistä paremmin hereillä ja tehtävä entistäkin aktiivisempaa ulkopolitiikkaa, Sipilä painotti.

Veli-Pekka Leskelä