Eduskunta kiisteli tiistaina kiivaasti leikkausten kohdistamisesta. Oppositio moitti esimerkiksi koulutukseen tehtäviä leikkauksia. Tähän vastasi perussuomalaisten Kimmo Kivelä.

– Tuskin täällä salissa on ketään, joka ei koe kipeinä näitä koulutuksen leikkauksia, mutta vaihtoehtoa ei ole esitetty. Mistä sitten leikattaisiin? Samalla meidän on kuitenkin muistettava, että koko 2000- luvun ajan korkeakoulubudjetti on lähes tuplaantunut.

– Jotenkin kuvaavaa on, että kun Helsingin yliopiston rajut irtisanomiset toteutettiin, niin kaksi kolmasosaa lähti hallinnosta. Kaksi viikkoa sitten tapasin tuntemani näyttelijän, joka kertoi Teatterikorkeakoulusta 1970-luvulta: opiskelijamäärä oli tuolloin suunnilleen sama kuin tänä päivänä, mutta silloin hallinnossa oli seitsemän ihmistä, nyt noin sata. Kyllähän tämä jotakin kertoo vinoutumista, Kivelä sanoi.

PS varoitti Caruna-kaupasta

Keskusteluissa puitiin myös sähkönsiirron myyntiä Carunalle.

– Perussuomalaiset varoittivat tästä ratkaisusta, joka päädyttiin tekemään. Yksityistä monopolia hyvin harvoin kannattaa tuoda julkisen monopolin tilaan. Tämä on nyt jälleen kerran todistettu. Emme osallistuneet elintärkeän kansallisomaisuuden myyntiin, Terho korosti.

Ketään ei jätetä

Terho myönsi, että ajat ovat karmeat ja hallitus joutuu tekemään kovia päätöksiä.

– Mutta kaikkein tärkein periaate säilyy: mahdollisuuksien tasa-arvo on Suomessa tinkimätön. Mahdollisuuksien tasa-arvon kautta syntyy toivo. Ja toiseksi: ketään ei jätetä jälkeen. Ei yhtäkään ihmistä. Kaikki kuuluvat tähän suomalaiseen projektiin ja yhteiskuntaan. Siitä syntyy turva.

– Työstä syntyy hyvinvointi, jonka päälle koko hyvinvointiyhteiskunta valetaan. Ja isänmaallisuudesta syntyy yhteishenki, jolla me yhdessä käännämme Suomen suunnan. Kaiken alusta ja perusta on meidän kykymme ja halumme uudistua tässä vaikeassa tilanteessa: kyky uudistaa talous- ja maahanmuuttopolitiikkaamme, kyky tehdä sosiaali- ja terveysalan uudistukset, kyky siirtyä eteenpäin ja vastata niihin haasteisiin, joita itse olemme itsellemme hyväksyneet EU:hun liittymisen myötä, Terho sanoi.

Turhaa huutelua

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kovisteli oppositiota kevyistä ja katteettomista puheista.

– Nämä opposition säästöihin kohdistamat arvostelut ovat turhaa tuuleen huutelua, kun ei rehellisesti olla valmiita ilmoittamaan, mistä sen sijaan otettaisiin. Nämä Rinne ja kumppanit sanovat, ettei tarvitse säästää ja kaikille voidaan antaa rahaa ja hyvin menee. Se on ihan huuhaata, Zyskowicz syytti.

Hallitusta tuettiinkin: Carl Haglund (r.) ihmetteli paikallisesta sopimisesta käytävää keskustelua.

– Ruotsissa se toimii. Suomen keskustelukulttuuri on tässä asiassa ihmeellinen. Toivon, että hallitus löytäisi asiassa keinot, Haglund esitti.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) totesi, että Suomi on Kreikan tiellä – ei velan määrässä vaan sen ottotahdissa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli asiasta samaa mieltä.

– Kuten Turunen totesi, velkaantumisvauhtimme on ongelma.

Veli-Pekka Leskelä