Emme saa menettää toivoamme, vaan tämän on oltava toiminnan vuosi. Näin linjasi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ryhmäpuheessaan valtiopäivien avauskeskustelussa tiistaina.

Terho painotti, että tänä keväänä pitää tehdä korjausliikkeitä niihin ongelmiin, jotka on tehty kauan sitten ja jotka liittyvät usein EU-jäsenyyteen.

– Suomi on jo kauan sitten tehnyt ne päätökset, jotka ovat johtaneet nykyisiin vaikeuksiin: sen enempää talouskriisi kuin turvapaikkakriisi ei ole tullut meille sattumalta. Me olemme itse poliittisilla päätöksillä avanneet taloutemme ja avanneet rajamme. Molemmat päätökset liittyvät erityisesti EU-jäsenyyteemme, joka on nykyään kirjattu jo perustuslakiinkin. Nyt on välttämätöntä tehdä ne kansalliset korjausliikkeet, joilla selviämme näiden aiempien päätösten luomista olosuhteista, Terho linjasi.

Turvapaikkakriisissä järki käteen

Terho painotti, että turvapaikkakriisin hoidossa ”on otettava yksinkertaisesti järki käteen”.

– Kiistaton totuus on, että nykyistä järjestelmää pyritään laajamittaisesti käyttämään siirtolaisuuden välineenä samalla, kun miljoonat kaikkein heikoimmat pakolaiset kriisialueiden lähialueilla kärsivät, Terho totesi.

– Tasavallan presidentti piti viime viikolla aiheesta rohkean, järkevän, suorastaan historiallisen puheen, jonka hallitus voi ottaa toimiensa ohjenuoraksi.

Talouskriisin ratkaisemiseksi Suomeen pitää saada enemmän verotuloa tuottavaa työtä eli yksityissektorin työpaikkoja.

– Tähän tarvitaan kilpailukykyä ja vientiä. Leikkaukset ja velkaelvytys eivät kumpikaan ole pysyvä ratkaisu talousongelmiimme: ratkaisu piilee rakenteellisissa uudistuksissa.

– Sote-uudistus pitää tehdä tinkimättä sovituista tavoitteista ja periaatteista. Edellytämme, että sote-uudistuksen myötä syntyy järjestelmä, joka on taloudellisesti kestävällä pohjalla ja joka turvaa kansalaisten tarvitsemat palvelut, Terho luetteli.

Uudistuksia tehtävä, muuten edessä on konkurssi

Terho vetosi vakavasti poliittisiin päättäjiin: nyt on aika, jolloin poliittisten päättäjien täytyy asettaa yhteinen etu ryhmäkuntien edun edelle. Yhteiskuntasopimuksen neuvottelijoille hän lähetti terveisiä:

– Sopikaa! Jos sopimusyhteiskunta ei kykene toimimaan tänä vaikeana aikana, se on isänmaalle merkittävä takaisku. Jos sopimusorganisaatiot eivät kykene sopimaan, on se myös niille merkittävä arvovallan lasku, Terho varoitti.

– Jos Suomi uudistumisen ja yhteisen edun ajamisen sijaan sortuu ryhmäedun valvontaan ja puoluepolitikointiin, ovat päivämme hyvinvointiyhteiskuntana luetut.

Terho muistutti, että eläminen velaksi on elämistä valheessa.

– Suomi on matkalla konkurssiin, ellemme uudistu. Tämä on ratkaisun hetki: mitään muuta parempaa hetkeä, jota voisimme odotella, ei tule. Tämän on oltava ratkaisujen eduskunta, mitään muuta joukkoa, jolle vastuun voisimme sälyttää, ei ole. Hallituksen on nyt tehtävä oikeita ja rohkeita päätöksiä, opposition esitettävä rakentavaa kritiikkiä ja uskottavia vaihtoehtoja, Terho linjasi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit