Hallitusohjelman tavoitetila on, että rikollisuus vähenee ja että Suomi on kaikille turvallinen maa.
Oikeusministeriön tänään julkaistussa kriminaalipoliittisessa ohjelmassa arvioidaan niitä toimia, joita hallituskaudella on vielä perusteltua selvittää ja edistää. Ohjelma täydentää hallituksen kriminaalipoliittista linjaa.
Uuteen kriminaalipoliittiseen ohjelmaan sisältyy kuusi konkreettista toimenpidettä, joista yksi on ulkomaalaisten vankien siirron ja maasta poistamisen edellytysten selvittäminen. Tavoitteena on siis tehostaa ulkomaalaisten Suomessa vankilassa olevien vankien siirtämistä istumaan tuomionsa kotimaassaan.
Vankien siirtoja kotimaihinsa tehostettava
Tällä hetkellä isoimmat esteet vankien siirrossa liittyvät pitkälti vankien siirtojen lainsäädäntöön sekä käytännön järjestelyihin eri maiden viranomaisten välillä.
Parhaillaan Suomi yrittää aktiivisesti muun muassa EU:ssa tuoda esiin, että vankien siirtoja on tehostettava, koska tällä hetkellä siirrot EU-maiden välillä vievät huomattavasti aikaa ja resursseja. Nyt on tarkoitus selvittää, mitä kaikkea mahdollista voidaan tehdä, jotta vankien siirrot kotimaihinsa edistyisivät mahdollisimman tehokkaasti.
Ulkomaalaisten vankien pitäminen on kallista
Ulkomaalaisista vangeista aiheutuvat kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat merkittävät ottaen huomioon, että yksi vuosi suljetussa vankilassa maksaa yli 80 000 euroa per vanki. Vuosi avovankilassa kustantaa sekin yli 60 000 euroa.
– Ulkomaalaisten vankien siirtoa on tärkeä edistää, sillä Suomen vankiloissa on huomattava määrä ulkomaisia vankeja tälläkin hetkellä. Tarkoitus on etsiä uusia keinoja tehostaa vankiensiirtojärjestelmän toimintaa, toteaa oikeusministeri Leena Meri.