Kunnallisvaaleissa perussuomalaisista tuli Haminan suurin puolue. Arjen konkreettisia ongelmia ratkotaan nyt raikkain eväin ja asukkaan etu edellä. Hamina on turvallinen vaihtoehto monikulttuurisille metropoleille.

Perussuomalaiset sai kunnallisvaaleissa Haminassa 25,7 prosenttia kaikista äänistä ja on nyt yksi Suomen kuudesta kansallismielisten johtamasta kunnasta. Puolueella on valtuustossa 10 paikkaa ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan pesti.

Hamina jakaa muiden Suomen taantuvien kuntien haasteet: väki vähenee ja etenkin sosiaalikulut kasvavat. Toisaalta mahdollisuuksiakin on ja paljon: tiedon valtatie Google on sijoittanut kuntaan miljardeja ja moottoritie vie runsaassa tunnissa Helsinkiin ja lentokentälle. Satamassakin on vielä tilaa yrittää ja onnistua.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus puoliksi

Perussuomalaisten kunnallisvaalien ääniharava Ari Rinne johtaa kaupunginhallitusta valtuuston kokoukseen 28.9. asti. Hän jää työkiireidensä takia valtuuston rivijäseneksi ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi siirtyy Peter Muurman. Muurman hoitaa puheenjohtajan pestiä 31.5.2023 asti.

Perussuomalaisten paikallisjärjestön puheenjohtaja ja kunnallisvaalien toinen ääniharava Antti Pakkanen siirtyy puolestaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi kesäkuun alusta 2023 ja hoitaa tointa vaalikauden loppuun. Kaupunginhallituksen jäseneksi Pakkanen siirtyy välittömästi Rinteen tilalle.

– Meitä on kohdeltu oppositiopuolueena myös kunnallispolitiikassa ja se varmaan on näkynyt toiminnassa puolin ja toisin. Nyt tilanne on toinen siten, että olemme Haminan suurin puolue ja kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on meillä. Emme silti pysty yksin viemään kaikkia asioita läpi eli yhteistyötä muiden ryhmien kanssa tarvitaan, Pakkanen kertoo.

– Keskitymme asioihin ja totta kai maahanmuuttopolitiikasta on täälläkin keskusteltu ja olemme asettaneet todella kriittisiä ja tiukkoja kantoja siihen. Ääriaineksia meillä ei ole ja sellaisista hankkiudutaan eroon. Haluamme pitää omat rivit suorina ja linjan kirkkaana, puolueen paikallisjohtaja ja tuleva kaupunginhallituksen puheenjohtaja linjaa.

”Joko tai -tilanteessa työpaikat voittavat”

– Paikallisella tasolla asukkaita yhdistää sote-kuntayhtymä. Liittyessämme Kymsoteen käytettiin korulauseita kuten ”mikään ei muutu – korkeintaan paranee”. Kun lähdetään tekemään isoja asioita ja suuret kaupungit Kotka ja Kouvola määräävät, niin se on Haminan kannalta äärimmäisen hankalaa. Kuntalaiset ovat kokeneet aiemmin Haminan järjestämät perusterveydenhuollon palvelut erittäin onnistuneiksi ja niistä halutaan pitää kiinni.

Puolueen vaaliohjelma keskittyi Haminassa sote-palveluiden lisäksi kouluverkon ylläpitoon, satamaan ja tietysti Googlen sekä laajemminkin elinkeinotoiminnan toimintaedellytysten turvaamiseen. Perussuomalaiset haluaisivat kaupungilta lisää aktiivisuutta kaikenkokoisten yritysten suuntaan työpaikkojen saamiseksi kuntaan: ”Perussuomalaiset on pystynyt ainoana puolueena yhdistämään työntekijän ja työnantajan etuja”. Myös ympäristökysymyksissä suunta on selvä:

– Riskitekijöitä pitää vähentää ympäristöasioissakin. Jos on joko tai -tilanne tämmöisellä vähän rakennemuutosalueella, niin työpaikat menevät kuitenkin edelle.

Hamina on varuskuntakaupunki ja se on tärkeätä Haminan julkisen kuvan kannalta. ”Kaupungin ja puolustusvoimien yhteistyö on ollut hyvää ja sitä tietysti vaalitaan jatkossakin”, Pakkanen sanoo. Kuva Haminasta leviää varusmiesten mukana kaikkialle Suomeen.

”Palveluita on puolustettava”

Haminan asukasluku putosi viime syksynä 20 000 kuntalaisen alle ja se kannustaa päättäjiä miettimään, miten perhe- tai koulupolitiikkaa tehdään, jotta väkeä saadaan muuttamaan alueelle. Moottoritie vie Helsinkiin ja lentokentälle runsaassa tunnissa ja se pitäisi Pakkasen mukaan hyödyntää kaupungin markkinoinnissa.

– Palveluita noin laajemminkin ottaen on puolustettava. Meidän on turha ajatellakaan, että ihmiset kiinnostuisivat muuttamaan tänne, jos annamme nyt sote-palveluissa periksi. Perustason palvelut on kyettävä säilyttämään täällä, vaikka yhteistyö ympäristön usein vahvasti perussuomalaisten kuntien kanssa on sekin tärkeätä.

Toisaalta taas asumiskustannukset ovat Haminassa murto-osa siitä, mitä ne ovat pääkaupunkiseudulla: ”Oman taloni hinnalla on hyvä, jos saa edes yksiön joltakin kulmalta Helsingissä”, Pakkanen kuvailee.

”Kaupungin organisaatio perattava”

Perussuomalaiset ovat kiinnittäneet huomiota myös siihen, että Haminan kaupungin organisaation syövereistä olisi selvitettävä se, tekevätkö kaupungin työntekijät asukkaiden kannalta katsoen tarkoituksenmukaisia töitä.

– Tämä on eräs asia, jota lähdemme ihan tosissaan perkaamaan. Varmasti on sellaisia työn- ja toimenkuvia, joissa olisi kehitettävää ja myös tiivistämisen varaa. Onko ihan jokaiselle päällikölle niin sanotusti tarvetta?

– En osaa sanoa, onko lopputulema sitten vähemmän virkapaikkoja mutta ainakin se, että oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita.

”Kansainvälisyys ei ole monikulttuurisuutta”

Haminaan muuttaa enemmän ihmisiä kuin sieltä muuttaa pois. Ihmisiä kuitenkin syntyy vähemmän kuin kuolee, joten asukasluku vähenee sitä kautta. Siksi lapsiperhepalvelut ja päiväkotiverkko ovat kaupungin vetovoiman kannalta keskeisiä asioita. Kaupungin lapsimyönteisyyttä pitää pystyä viemään eteenpäin.

Huomisen Haminassa keskitytään oikeiden asioiden tekemiseen ja jätetään turha loiskiehunta pois. Kunnan tehtävä on keskittyä ydintehtäviin, kuten palveluiden tuottamiseen ja ihmisistä huolehtimiseen. Maahanmuuttokriittisyys on puoluetta koossa pitävä liima ja se voisi olla Haminankin voimavara:

– Jos en ole aivan väärässä, niin Helsingin kaupungin maahanmuuttovisio ottaa aika paljon mallia Tukholman vastaavasta. Jos teemme samanlaista politiikkaa kuin Ruotsissa, saamme samanlaiset ongelmatkin.

– Tässä on myös pienten kaupunkien mahdollisuus suurten liepeillä. Pystymme tarjoamaan sellaisen ympäristön, jossa monikulttuurisuuden vaikutusta ei ole niin paljon. Hamina on ollut aina kansainvälinen satama- ja varuskuntakaupunki. Kansainvälisyys on pääsääntöisesti positiivista, mutta vaikuttaa siltä, että tänä päivänä kaupunkien vaikuttajilla kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden käsitteet menevät sekaisin.

SUOMEN UUTISET