Takavuosien ”Remontti-Reiskana” tunnetuksi tullut Jorma Piisinen nousi Järvenpään kaupunginvaltuustoon oman kuntansa ääniharavana 1 038 äänen potilla. Kuntavaalien ensikertalainen on saamastaan äänimäärästä yllättynyt ja kiitollinen.

Järvenpään uusi kaupunginvaltuutettu, äänikuningas Jorma Piisinen ottaa kuntalaisilta saamansa vahvan mandaatin nöyränä vastaan.

– Se on käsittämätön määrä. Tuollaisesta äänimäärästä en voinut nähdä uniakaan. Ihmetellä täytyy. Varmaan se kertoo siitä, että ihmiset haluavat muutosta Järvenpään poliittiseen touhuun. Pitää olla kiitollinen, että ihmiset näin laajassa mittakaavassa ovat antaneet minulle luottamuksen. Vetää vakavaksi ja nöyräksi, ja odotukset ovat kovat. Parhaansa täytyy tehdä, että pystyy vastaamaan niihin, Piisinen kertoo.

Ei suuria ennakko-odotuksia

Piisisellä ei ennakkoon ollut suuria odotuksia sen suhteen, millaiseen äänisaaliiseen hän omalla vaalikampanjallaan yltäisi. Hän toivoi pääsevänsä läpi, mutta ei ottanut asiasta suuria paineita eikä asettanut itselleen vaatimuksia. Hän pyrki tekemään sen, minkä hän kykeni, osasi ja pystyi olemalla ihan oma itsensä, ja jos se kelpaa ihmisille, niin hyvä niin.

– Kyllä minä rouvalle vitsailin, että jos en saa kahta ääntä, niin meillä on perheneuvottelun paikka. Matkan varrella kolme ihmistä kertoi äänestäneensä minua, joten sanoin rouvalle, että nyt minulla pitäisi sitten olla viisi ääntä, mutta jos en saakaan kuin neljä, niin en enää tiedäkään, kuka puhuu muunneltua totuutta, Piisinen veistelee.

Määrätietoisesti neuvotellen

Piisisen tyyli on sellainen, että jos hänellä on asiaa, hän tuo sen esille, mutta ei suotta yritä puskea läpi harmaan kiven, jos kannatusta ei ole. Piisinen ajaa asioita eteenpäin määrätietoisesti neuvotellen. Hän ei ole ehtinyt vielä sen syvällisemmin pohtia saamansa äänivyöryn salaisuutta, mutta uskoo asian taustalla vaikuttaneen sen, että hänellä on tunnettuutta pitkältä ajalta.

– Ymmärtääkseni olen myös rehdin miehen maineessa. Yksi vaikuttava tekijä on varmasti myös se, että ihmiset haluavat muutosta Järvenpään poliittiseen kenttään. Täällä pyörii nyt pahasti tämä koulujen ja päiväkotien purkubuumi. Mitään ei korjata, kaikki vain halutaan purkaa. Välillä purkaminen onkin ihan oikein, mutta kyllä kunnossapitoon ja huoltoon pitäisi kiinnittää huomiota myös. Eihän me siitä voida lähteä, että rakennetaan 30 miljoonan koulu ja ensimmäisen remontin kohdalla puretaan se pois. Se on järjen köyhyyttä, Piisinen pohtii.

Julkiset rakennukset kehnossa kunnossa

Julkiset rakennukset ovat Piisisen mielestä Järvenpäässä aika huonossa kunnossa, jos niitä vertaa mihin tahansa yksityisessä omistuksessa olevaan saman ikäiseen rakennukseen. Tilanne kertoo siitä, että ketään ei tunnu kiinnostavan pitää huolta veronmaksajien omaisuudesta.

– Olen tässä puhunut Järvenpään tilanteesta, mutta saamani palautteen perusteella sama ongelma vaivaa ihan koko Suomea, Piisinen toteaa.

Kannatusta ja kannustusta ympäri Suomea

Piisinen kertoo kuntavaalien olleen hänelle ensikertalaisena aika jännä kokemus. Ehdokkaana hänellä oli valtava tiedonnälkä ja halua ja intoa tehdä asioita kampanjansa hyväksi, mutta oli vaikea löytää käytännön tietoa siitä, mitä pitäisi tehdä.

Häntä jäi myös hieman harmittamaan se, että hänellä olisi ollut videoita, joita hän yritti laittaa Facebookiin maksullisiksi, kohdennetuiksi mainoksiksi, mutta Facebook ei hyväksynyt hänen tunnistautumistaan.

– Toisaalta se voi olla ihan hyväkin, koska ei se ainakaan olisi parantanut tätä vaalitulosta. Runsas kiitos kaikille äänestäjille ja myös heille, jotka ovat olleet mukana tukemassa kampanjaani. Olen saanut hirveästi tukea ja rakakannustusta ympäri Suomea, mikä on ollut tosi mukavaa. Välillä on tuntunut siltä, että minulla on muualla Suomessa paljon enemmän kannatusta kuin tässä kotipitäjässä, Piisinen sanoo.

MIKA MÄNNISTÖ