Myöhään sunnuntai-iltana varmistui, että perussuomalaiset on tehnyt historiansa parhaan kuntavaalituloksen keräten 14,6 prosentin kokonaiskannatuksen. Valtuustopaikoissa laskettuna perussuomalaisille tulee 580 uutta valtuutettua. Pääministeripuolue SDP puolestaan menettää 247 valtuustopaikkaa ja keskusta menettää jopa 376 paikkaa.

Kun liki kaikki äänet oli laskettu sunnuntai-iltana, oli perussuomalaiset nousemassa Suomen neljänneksi suurimmaksi kuntapuolueeksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi myöhään illalla, että poliittinen vaikuttaminen on pitkän matkan laji, joka koostuu useista välietapeista.

– Jokaisesta etapista on suoriuduttava kunnialla, jotta voi menestyä seuraavassa. Ensimmäinen ja tärkein etappi meille oli ehdokkaiden keruu. Toinen oli vaalikampanja ja kolmas oli äänestys.

Halla-aho muistutti kaikkia, että vaikka vaalien tulos on nyt tiedossa, maailma ei ole tullut valmiiksi, vaan työt jatkuvat.

– Heti vaalien jälkeen alkavat paikkaneuvottelut kunnallisissa ja ylikunnallisissa elimissä. Paikat on neuvoteltava sekä muiden puolueiden kanssa sekä omien kesken. Kun tästä on selviydytty, siirrytään viidennelle etapille eli varsinaiseen työhön kuntalaisten ja perussuomalaisten arvomaailman edustajina.

Vaalitulos on koko ehdokaslistan tulos

Vaalipäivään on kohdistunut suuria odotuksia ja toiveita.

– Kukaan ei suhtaudu välinpitämättömästi henkilökohtaiseen vaalitulokseensa, vaikka moni saattaa niin uskotella itselleen. Suurin osa ehdokkaista ei tule valituksi valtuustoihin, oli vaalitulos mikä hyvänsä. Se harmittaa, jos se osuu omalle kohdalle. Melkein kaikki meistä, allekirjoittanut mukaan lukien, tietävät kokemuksesta, miltä se tuntuu, Halla-aho sanoi.

Halla-aho muistutti sekä valittuja että valitsematta jääneitä vaalijärjestelmän luonteesta.

– Hyvin harva menee vaaleissa läpi henkilökohtaisella äänimäärällä. Nekään, jotka menevät, eivät olisi saaneet henkilökohtaista äänimääräänsä, elleivät olisi olleet perussuomalaisten listalla, joukkueen jäsenenä.

– Vaalitulos on koko ehdokaslistan tulos. Ne, jotka menevät vaaleissa läpi, menevät läpi koko listan yhteisäänimäärällä. Tämä kannattaa aina muistaa sekä henkilökohtaisen riemun että pettymyksen keskellä.

Vastustajat tehneet kaikkensa estääkseen menestyksen

Halla-aho myös nosti esille, että perussuomalaisten poliittiset vastustajat – ja osin media – ovat tehneet kaikkensa estääkseen perussuomalaisten vaalimenestyksen.

– Jos siitä huolimatta menestymme, kuten olemme tehneet, ne tekevät kaikkensa estääkseen meitä hyödyntämästä voittoamme. Ne yrittävät myrkyttää keskinäisiä välejämme ja välejämme muiden puolueiden kanssa.

Uusille perussuomalaisten valtuutetuille Halla-aholla oli muutama käytännön neuvo.

– Seuraavien päivien aikana hyeenalauma väijyy teidän lausuntojanne ja kommenttejanne. Niistä otetaan ja levitetään kuvakaappauksia ja muilta perussuomalaisilta pyydetään niihin kommentteja. Teille soitellaan heti huomisaamuna, kun olette unisia ja teiltä kärtetään kommentteja jonkun toisen esittämiin kommentteihin. Älkäämme antako heille sitä, mitä he toivovat. Vietetään tänään aikaa ystävien kesken, iloitaan menestyneiden puolesta ja tsempataan niitä, jotka eivät tällä kertaa menestyneet.

Halla-aholle itselleen nämä olivat neljännet kuntavaalit. Perussuomalaisten puheenjohtaja kiitteli puolueväkeä hyvästä yhteishengestä vaalikampanjoinnin ajan.

– En ole koskaan kokenut tällaista yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista.

SUOMEN UUTISET