

MATTI MATIKAINEN
Onko vaaleja jo liikaa? Kahden vuoden sisään tulossa eduskuntavaalit ja ehkä maakuntavaalitkin – Halla-aho: Olisi perusteltua miettiä joidenkin vaalien yhdistämistä tai järjestämistä samaan aikaan
Suuri osa suomalaisista jätti äänensä käyttämättä kuntavaaleissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi, että tärkeä syy siihen, että ihmiset – etenkään nuoret – eivät äänestä on siinä, että äänestäjät eivät aina ymmärrä poliitikkojen puhetta eivätkä hahmota merkityksellisiä eroja puolueiden linjojen välillä. Perussuomalaisia on kuitenkin kiitelty siitä, että perussuomalaiset puhuvat ymmärrettävällä tavalla ja ihmisille tärkeistä asioista.
Kuntavaalien äänestysprosentti jäi valitettavan alhaiseksi, kuten osattiin odottaakin, koska hallituspuolueiden tuella vaaleja päätettiin siirtää aiemmin keväällä tehdyn päätöksen mukaisesti.
Kuntavaleissa vain reilu 55 prosenttia suomalaisista kävi äänestämässä.
Kansalaisten äänestysaktiivisuus nojaa yleensä vahvasti siihen, miten perussuomalaiset saa omat kannattajansa liikkeelle. Vaikka perussuomalaiset onnistuikin näissä vaaleissa tekemään historiansa parhaan kuntavaalituloksen, useiden arvioiden mukaan kokonaiskannatusta ei silti täysin kyetty hyödyntämään.
Tekemisen meininki silti näkynyt kentällä
Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos on viime viikkoina kiertänyt paljon kenttää, ja tekemisen meininki on joka puolella näkynyt.
– Kiertäessä Suomea Oulusta Ruokolahdelle ja Joensuusta Turkuun, korostui paikkakunnalla kuin paikkakunnalla se yhteistyön henki, tekemisen meininki ja into, millä kenttäväki haluaa muuttaa Suomea parempaan suuntaan.
– Kentän aktiivisuudesta vaalien lopputulos ei siis ainakaan jäänyt kiinni, sillä nähtävissä on ollut käsinkosketeltava innostus vaaleja kohtaan, kiersipä sitten oikeastaan missäpäin Suomea vain. Erittäin paljon on tehty töitä sen eteen, että ihmiset saataisiin vaaliuurnille.
– Varmasti on silti syytä miettiä, miten jatkossa voidaan entistäkin enemmän innostaa ihmisiä äänestämään, jos tulossa on lisää tällaisia temppuja, eli että vaaleja siirretään epäotolliseen aikaan.
Äänestäjän pitää kokea, että äänestämällä vaikuttaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että parhaiten ihmisen voi innostaa äänestämään kasvattamalla äänestäjän kokemusta siitä, että hänen antamallaan äänellä on todellista merkitystä.
– Mielestäni perussuomalaiset ovat tältä osin kohentaneet tilannetta, sillä me tarjoamme monissa kysymyksissä selkeän vaihtoehdon perinteisille puolueille.
– Tärkein syy siihen, että ihmiset, etenkään nuoret, eivät äänestä on siinä, että tavalliset ihmiset eivät aina ymmärrä poliitikkojen puhetta eivätkä äänestäjät hahmota merkityksellisiä eroja puolueiden linjojen välillä. Perussuomalaisia on kiitelty erityisesti siitä, että me puhumme ymmärrettävällä tavalla ja ihmisille tärkeistä asioista.
Juhannuksen alla ei pitäisi järjestää vaaleja
Halla-aho kuitenkin myöntää, että vaalien siirtämisellä keväästä kesään on oma vaikutuksensa sille, että äänestysprosentti jäi alhaiseksi.
– Ei tarvitse edes katsoa ”perussuomalaisten silmälasien läpi” voidakseen todeta, että juhannuksen alla sunnuntaina ei taida olla optimaalisin ajankohta minkään vaalien järjestämiselle.
Seuraaviin eduskuntavaaleihin on alle kaksi vuotta aikaa. Jos hallitus saa läpi sote-uudistuksensa, ensi tammikuussa olisi maakuntavaalit, jonka vetovoimasta äänestäjien keskuudessa ei tiedetä mitään.
Halla-aho toteaakin, että Suomessa alkaa jo olla hieman liikaa vaaleja.
– Olisi perusteltua jo puhua joidenkin vaalien yhdistämisestä tai ainakin järjestämisestä samaan aikaan. Muuten ajaudutaan tilanteeseen, jossa demokraattista kontrollia toteuttaa enää 20-30 prosenttia suomalaisista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- äänestysprosentti vaikuttaminen äänestäjät Maakuntavaalit Kuntavaalit perussuomalaiset Simo Grönroos Jussi Halla-aho eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisille iso vaalivoitto, Halla-aholta kiitokset kenttäväelle vaalityöstä: ”En ole koskaan kokenut tällaista yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista”

1350 perussuomalaista valtuutettua – tässä he ovat

Perussuomalaisista kuntavaalien suurin voittaja: Valtuustopaikkojen määrä miltei kaksinkertaistui – Halla-aho: Kunnissa tapahtui massiivinen muutos

Kuntavaalien tuloksissa selkeä trendi: Keskusta, SDP ja vihreät vajoavat – perussuomalaiset kasvavat voimakkaasti

Puoluesihteeri Grönroos kiittää kaikkia perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaita: ”Jokainen mukaan lähtenyt ehdokas on näiden vaalien sankari”

Kolme sukupolvea perussuomalaisvaltuutettuja Kainuussa: Perussuomalaisuus periytyy isältä pojalle

Vihreiden varavaltuutettu vaalikelvoton Oulussa, äänet jäämässä puolueelle – Simula: ”Vastoin kansalaisten oikeustajua”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.