Suuri osa suomalaisista jätti äänensä käyttämättä kuntavaaleissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi, että tärkeä syy siihen, että ihmiset – etenkään nuoret – eivät äänestä on siinä, että äänestäjät eivät aina ymmärrä poliitikkojen puhetta eivätkä hahmota merkityksellisiä eroja puolueiden linjojen välillä. Perussuomalaisia on kuitenkin kiitelty siitä, että perussuomalaiset puhuvat ymmärrettävällä tavalla ja ihmisille tärkeistä asioista.


Kuntavaalien äänestysprosentti jäi valitettavan alhaiseksi, kuten osattiin odottaakin, koska hallituspuolueiden tuella vaaleja päätettiin siirtää aiemmin keväällä tehdyn päätöksen mukaisesti.

Kuntavaleissa vain reilu 55 prosenttia suomalaisista kävi äänestämässä.

Kansalaisten äänestysaktiivisuus nojaa yleensä vahvasti siihen, miten perussuomalaiset saa omat kannattajansa liikkeelle. Vaikka perussuomalaiset onnistuikin näissä vaaleissa tekemään historiansa parhaan kuntavaalituloksen, useiden arvioiden mukaan kokonaiskannatusta ei silti täysin kyetty hyödyntämään.

Tekemisen meininki silti näkynyt kentällä

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos on viime viikkoina kiertänyt paljon kenttää, ja tekemisen meininki on joka puolella näkynyt.

– Kiertäessä Suomea Oulusta Ruokolahdelle ja Joensuusta Turkuun, korostui paikkakunnalla kuin paikkakunnalla se yhteistyön henki, tekemisen meininki ja into, millä kenttäväki haluaa muuttaa Suomea parempaan suuntaan.

– Kentän aktiivisuudesta vaalien lopputulos ei siis ainakaan jäänyt kiinni, sillä nähtävissä on ollut käsinkosketeltava innostus vaaleja kohtaan, kiersipä sitten oikeastaan missäpäin Suomea vain. Erittäin paljon on tehty töitä sen eteen, että ihmiset saataisiin vaaliuurnille.

– Varmasti on silti syytä miettiä, miten jatkossa voidaan entistäkin enemmän innostaa ihmisiä äänestämään, jos tulossa on lisää tällaisia temppuja, eli että vaaleja siirretään epäotolliseen aikaan.

Äänestäjän pitää kokea, että äänestämällä vaikuttaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että parhaiten ihmisen voi innostaa äänestämään kasvattamalla äänestäjän kokemusta siitä, että hänen antamallaan äänellä on todellista merkitystä.

– Mielestäni perussuomalaiset ovat tältä osin kohentaneet tilannetta, sillä me tarjoamme monissa kysymyksissä selkeän vaihtoehdon perinteisille puolueille.

– Tärkein syy siihen, että ihmiset, etenkään nuoret, eivät äänestä on siinä, että tavalliset ihmiset eivät aina ymmärrä poliitikkojen puhetta eivätkä äänestäjät hahmota merkityksellisiä eroja puolueiden linjojen välillä. Perussuomalaisia on kiitelty erityisesti siitä, että me puhumme ymmärrettävällä tavalla ja ihmisille tärkeistä asioista.

Juhannuksen alla ei pitäisi järjestää vaaleja

Halla-aho kuitenkin myöntää, että vaalien siirtämisellä keväästä kesään on oma vaikutuksensa sille, että äänestysprosentti jäi alhaiseksi.

– Ei tarvitse edes katsoa ”perussuomalaisten silmälasien läpi” voidakseen todeta, että juhannuksen alla sunnuntaina ei taida olla optimaalisin ajankohta minkään vaalien järjestämiselle.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on alle kaksi vuotta aikaa. Jos hallitus saa läpi sote-uudistuksensa, ensi tammikuussa olisi maakuntavaalit, jonka vetovoimasta äänestäjien keskuudessa ei tiedetä mitään.

Halla-aho toteaakin, että Suomessa alkaa jo olla hieman liikaa vaaleja.

– Olisi perusteltua jo puhua joidenkin vaalien yhdistämisestä tai ainakin järjestämisestä samaan aikaan. Muuten ajaudutaan tilanteeseen, jossa demokraattista kontrollia toteuttaa enää 20-30 prosenttia suomalaisista.

SUOMEN UUTISET