Perussuomalaiset lähti kuntavaaleihin nostamalla esille sen, että perussuomalaisia äänestämällä kuntalainen sai ”kaksi asiaa yhden hinnalla”. Samalla äänellä oli mahdollista valita suoran selän ja terveen maalaisjärjen omaava edustaja päättämään paikallisista asioista paikalliseen kunnanvaltuustoon – ja myös lähettää terveisensä punavihreän hallituksen politiikasta. Sadat tuhannet suomalaiset tarttuivat tarjoukseen.

Kuntavaalit ovat olleet osa perussuomalaisen kenttäväen elämää jo pitkään. Ehdokkaiden kerääminen alkoi jo puolitoista vuotta sitten, kunnes väliin tuli korona ja sitten vaalitkin siirtyivät.

– Lopulta tulivat vaalitkin. Olosuhteet eivät olleet helpot, mutta kova työ kantoi tulosta, Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoi tänään tuumaustunnilla.

Puoluesihteeri halusi kiittää erikseen jokaista, lähes kuutta tuhatta suomalaista, jotka lähtivät perussuomalaisten ehdokkaiksi, ja samalla asettivat itsensä alttiiksi kritiikille, leimautumiselle ja pettymyksille.

– Ilman näitä lähes kuutta tuhatta ehdokasta, Perussuomalaiset ei olisi noussut vaaleissa merkittäväksi kuntapuolueeksi. Jokainen mukaan lähtenyt ehdokas on näiden vaalien sankari.

Perussuomalaisilla kattavin ehdokasverkosto

Grönroos huomauttaa, että kuntavaalit eivät ole puolueelle helpot vaalit.

– Liki 6 000 saatua ehdokasta vaati runsaasti työtä, suostuttelua ja maanittelua. Tyhjiä kuntia jäi lopulta koko maahan ainoastaan neljä, mikä tarkoitti sitä, että meillä oli kaikista puolueista kattavin ehdokasverkosto.

Perussuomalaiset lähti vaaleihin nostamalla esille sen, että perussuomalaisia äänestämällä kuntalainen sai ”kaksi asiaa yhden hinnalla”.

– Samalla äänellä oli mahdollista valita suoran selän ja terveen maalaisjärjen omaava edustaja päättämään paikallisista asioista paikalliseen kunnanvaltuustoon. Samalla äänellä sai myös lähettää terveisensä punavihreän hallituksen politiikasta.

– Sadat tuhannet suomalaiset tarttuivat tarjoukseemme ja vaaleissa saimme 580 uutta valtuustopaikkaa ja kannatuksemme nousi 5,6 %. Samaan aikaan hallituspuolueiden kannatus laski vielä enemmän kuin me nousimme.

Työ alkaa nyt – asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen

Vaalit opettivat jälleen kerran sen, että gallupit eivät äänestä. Grönroos toteaa, että kuntapolitiikka onkin maratonlaji, jossa kannatus rakennetaan ajan ja näyttöjen kautta.

– Perussuomalaiset on nyt yli puolessa kunnista yksi kolmesta suuresta puolueesta. Perussuomalaiset on nyt oikea kuntapuolue.

– Työ ei suinkaan ole nyt tehty, vaan se alkaa vasta nyt. 1350 valtuutettuamme aloittavat elokuussa neljä vuotta kestävän urakan asioiden laittamiseksi tärkeysjärjestykseen ja työn sen puolesta, että ideologiseen vouhotukseen saataisiin laitettua jotain rajaa. Perussuomalaiset eivät ole enää huutavan ääni korvessa, vaan meillä on nyt poliittista painoarvoa myös kunnissa.

SUOMEN UUTISET