Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho analysoi tiistaina kuntavaalien tulosta tuumaustunnilla. Vaalien lopputulosta voi tarkastella monella eri mittarilla, mutta olennaisinta lienee kuitenkin saavutettujen valtuustopaikkojen määrä verrattuna edellisiin vaaleihin.

Halla-aho toteaa, että kun vaalituloksia käy läpi paikkakuntakohtaisesti, voi nähdä selviä trendejä.

– Keskusta, SDP ja vihreät vajoavat, kokoomus nousee hitusen, perussuomalaiset kasvavat erittäin voimakkaasti. Ennen vaaleja Suomessa oli 59 kuntaa, joissa oli vain yksi perussuomalainen valtuutettu. Näistä 47:ssä valtuustoryhmä kasvoi vaaleissa. Uusia yhden valtuutetun kuntia tuli 11 kappaletta aiemmista nollakunnista.

– Niistä kunnista, joissa oli valmiiksi perussuomalainen valtuustoryhmä, ryhmän koko kasvoi 207:ssä kunnassa. 114:ssä kunnassa ryhmä vähintään kaksinkertaistui. Ryhmä pysyi ennallaan 26 kunnassa. Valtuustoryhmä pieneni vain 16:ssa kunnassa, mutta näistäkin osa johtui valtuuston koon pienentymisestä kuntaliitosten seurauksena, Halla-aho sanoo.

Jalansija melkein kaikissa Suomen kunnissa

Halla-aho painottaa, että perussuomalaiset tekivät puolueen historian parhaan kuntavaalituloksen ja historiallisen suuren voiton suhteessa edeltäviin vaaleihin.

– Emme aivan päässeet tavoitteeseemme suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa, mihin luultavasti vaikutti eniten matala äänestysaktiivisuus. Koska suuret äänestäjämassat asuvat kaupungeissa, tämä näkyy kokonaisääniosuudessamme. Mutta yksi näiden vaalien merkittävimmistä asioista tapahtui sen vihreän värikartan alla, hiukan katseilta piilossa.

– Olemme saaneet jalansijan melkein kaikissa Suomen kunnissa, ja olemme kasvaneet voimakkaasti melkein kaikkialla, missä meillä jo oli jalansija. Tämä tosiasia valkeni toden teolla itsellenikin vasta eilen, kun perkasin tuloksia kunta kerrallaan, Halla-aho sanoo.

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä

Halla-aho nosti jälleen esille, että muut puolueet ja media pitävät perussuomalaisia edelleen tilapäisenä häiriönä.

– Meidän vaalituloksiimme kohdistuu aina räjähdysmäisiä ”jytkytysodotuksia”. Jos ne eivät toteudu, muut huokaisevat helpotuksesta ja lällättelevät meille analyyseissään. ”Ei tullut kuntajytkyä, vaan tuli lötky ja tussahdus”, he sanovat.

– Se muutos, jota me ajamme, ei kuitenkaan tapahdu rytisten eikä yhdessä yössä. Se tapahtuu sillä, että kasvamme osaksi päätöksentekojärjestelmää, sekä kunnissa että muilla tasoilla, ja muutamme sitä sisältä päin. Nämä vaalit ovat osa sitä prosessia ja antavat meille mahdollisuuksia, jos osaamme ja maltamme niitä hyödyntää. Meillä on nyt erittäin hyvät asetelmat kunnissa, kun ymmärrämme, mitä on tapahtunut ja pidämme jalat maassa ja perussuomalaisen aatteen kirkkaana mielessä.

Halla-aholle itselleen nämä olivat neljännet kuntavaalit. Tuumaustunnilla perussuomalaisten puheenjohtaja kiitteli jo toistamiseen puolueväkeä hyvästä yhteishengestä vaalikampanjan aikana.

– Kiitos teille kaikille. Tie kuntavaaleihin on ollut pitkä ja raskas, mutta myös antoisa ja unohtumaton.

SUOMEN UUTISET