Järvenpään keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ulla-Mari Karhu pahoittelee Suomen Uutisille, sitä, että alustavassa ääntenlaskennassa tehtiin virheitä kymmenlukujen merkinnässä, joiden virheiden seurauksena useiden Järvenpään ehdokkaiden kohdalla ilmoitettiin sunnuntai-iltana väärä äänitulos.

Oikeusministeriö tiedotti tänään verkkosivullaan, että kuntavaalien tarkastuslaskenta on valmistunut. Vahvistetut kuntavaalien tulokset löytyvät nyt vaalit.fi–sivuston tulospalvelusta.

Alkuviikon tarkastuslaskennan tuloksena on kuitenkin nyt nähtävissä yllättäviä ja paikoin suurehkoja eroja sunnuntai-illan alustavien vaalitulosten ja vahvistettujen äänien välillä.

Tarkastuslaskennan tuloksena useilta Järvenpään perussuomalaisilta kuntavaaliehdokkailta hävisi yllättäen paljon ääniä. Eniten menetti Jorma Piisinen, eli ”Remontti-Reiska” jonka äänimääräksi on nyt vahvistettu 1038. Vielä sunnuntai-iltana Yle kertoi verkkosivullaan Piisisen äänimääräksi 1155, eli tarkastuslaskennassa katosi kymmenisen prosenttia äänisaaliista.

Myös esimerkiksi Arto Luukkasen äänipotiksi vahvistettiin huomattavasti pienempi luku, 418, kuin alustavassa laskelmassa sunnuntaina ilmoitettu 460.

Tarkastuslaskenta ei kuitenkaan muuttanut Järvenpään vaalitulosta. Myös Järvenpään kuntavaalien äänikuninkaan kruunu jäi edelleen Piisisen haltuun.

Alustavassa ääntenlaskussa mokailtiin

Perussuomalaiset enemmän kuin tuplasivat valtuustopaikat Järvenpäässä, ja puolue jäi vain yhden paikan jälkeen SDP:sta ja kokoomuksesta, joilla molemmilla on kaupungissa 11 valtuutettua. Perussuomalaiset on nyt siis yksi Järvenpään ”kolmesta suuresta” puolueesta.

Järvenpään keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ulla-Mari Karhu kertoo Suomen Uutisille, että alustavassa ääntenlaskennassa tehtiin virheitä.

-Alustavassa laskelmassa esimerkiksi Jorma Piisisellä oli 117 ääntä enemmän kuin siinä tuloksessa, jonka tarkastuslaskenta lopulta vahvisti. Myös Arto Luukkasen ja Ismo Nöjdin tulos putosi. äänimäärissä on ollut heittoa useiden muidenkin ehdokkaisen kohdalla, mutta luvut ovat olleet huomattavasti pienempiä kuin Jorma Piisisellä, Karhu sanoo.

Karhu oli itse suorittamassa tarkastuslaskentaa maanantaina.

-Tarkastuslaskennassa kiinnitimme huomiota siihen, että vaalilautakunnissa ja myös ennakkoäänten laskennassa Jorma Piisinen sai huomattavan paljon ääniä. Hänen kohdallaan oli sattunut sellainen virhe, että laskennassa kymmenluvut olivat menneet sekaisin. En muista tarkkaan lukuja, mutta virhe oli sen tyyppinen, että äänimääräksi oli merkitty 83, kun tarkastuksessa todelliseksi äänimääräksi paljastui 53, Karhu sanoo.

Tarkastuslaskennassa äänet laskettiin kahteen kertaan

Karhun mukaan virhe on siis syntynyt siinä vaiheessa, kun alustavassa ääntenlaskennassa sunnuntaina vaalilautakunnissa äänet on laitettu pinoihin, jolloin äänipinoihin on vahingossa kirjattu virheellinen merkintä äänimäärästä. Samantyyppinen virhe toistui useiden muidenkin ehdokkaiden kohdalla.

Karhu myöntää, että tapahtuma on ollut poikkeuksellinen.

-Sen takia tarkastuslaskenta nimenomaan tehdään huolellisesti ja rauhallisesti, että oikeat äänimäärät saadaan varmuudella esille. Me suoritimme tarkastuslaskennan eilen jopa kahteen kertaan ennen vaalituloksen vahvistamista, koska äänimäärien ”heittoja” oli havaittu useita.

Karhu ei osaa esittää yhtä syytä siihen, miksi virhe on tapahtunut.

-Ei ole vain yhtä virheen selittävää tekijää, vaan on monta syytä sille, miksi alustava äänitulos Järvenpäässä oli väärä. Siinä on varmasti ollut se, että sunnuntaina ääniä lasketaan kovassa kiireessä. Oikeusministeriöstä vaalilautakuntia on ohjeistettu, että äänet pitäisi pystyä laskemaan ja alustava tulos pitäisi antaa muutamassa tunnissa, joten virheitä on voinut tulla, kun ääniä on laskettavana paljon nopealla aikataululla. Kyse on siis useiden ääntenlaskijoiden virheistä.

Ennakkoääniäkin jouduttiin korjaamaan

Vielä ei ole selvitetty, kuinka monen Järvenpään kuntavaaliehdokkaan äänimäärä kaikkiaan muuttui tarkastuslaskennassa. Karhun mukaan kyse on kuitenkin perussuomalaisten ehdokkaiden lisäksi ainakin seitsemästä SDP:n ja viidestä kokoomuksen ehdokkaasta.

Myöskään ennakkoääniä ei oltu tarkistettu vielä sunnuntai-iltana, kun ennakkoäänien tulos julkistettiin. Tarkastuslaskennassa ennakkoäänten tuloksia jouduttiin vastaavasti hieman korjaamaan.

-Kun sunnuntai-iltana ennakkoäänten odotetut tulokset julkistetaan, niin siinä vaiheessa ääniä ei ole edes voitu tarkastaa, vaan äänimäärät vain syötetään sisään ohjelmaan.

Karhu sanoo olevansa harmissaan tapahtuneesta.

-Onhan se tosi ikävää, että sunnuntain äänien tulos jää monille mieleen, vaikka se onkin vain alustava tulos. Tarkastuslaskennan tulokset kuitenkin ovat virallisia, ja vasta tarkastuslaskennan jälkeen vaalin tulos voidaan vahvistaa. Kaikeksi onneksi mikään ei kuitenkaan muuttanut vaalitulosta, eli sama järjestys Järvenpäässä säilyi ja myös Piisinen säilytti asemansa Järvenpään ykkösenä.

SUOMEN UUTISET