Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Mäntylä teilaa hallituksen sote-ryhmän esityksen. Hän näkee riskinä, että eriarvoisuus rikkaiden ja köyhien välillä palvelujen saatavuudessa jatkuu ja palvelut häviävät lopullisesti haja-asutusalueilla asuvilta.

Mäntylän mukaan on myös suuri riski siitä, että hallituksen sote-uudistus tuottaa entistä huonomman ja monimutkaisemman järjestelmän ja sotkujen korjaus kestää kauan ja tulee kalliiksi.

Kansanedustaja Mäntylä kritisoi sitä, että työryhmä toisensa perään on yrittänyt saada hallituksen jo valmiiksi päättämille tuloksille perusteita. Asiantuntijat siinä ovat jo epäonnistuneet, nyt hallituksen toivomaan tahtotilaan on päästy koordinaatioryhmän avulla.

– Edelleenkään ei ole kyetty esittämään mitä todellisia etuja sote-uudistuksella saavutettaisiin? Ei myöskään kuinka uudistus konkreettisesti vähentäisi alueiden välistä epätasa-arvoa, päinvastoin. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ei työryhmiensä perustamisen lisäksi ole saanut mitään aikaiseksi, eikä näihin kysymyksiin ole saatu vastauksia vieläkään, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan uudistus tulisi nyt pysäyttää ja palauttaa parlamentaariseen valmisteluun.

– Kuntien ja valtion tehtävänjakoa on tarkasteltava perusteellisesti ja kun on päätetty tehtävänjaosta, on helpompi määritellä millaista rakennetta palvelujen järjestämiseen tarvitaan, ja tarkastella kokonaisuuden yhtenä osana myös koko sosiaaliturvajärjestelmää ja sen kestävyyttä, Mäntylä toteaa.

PS VERKKOTOIMITUS