Slaavilaiseen kirjallisuuteen erikoistunut kustantamo Mansarda on kutsunut Kiukaan pitämään kanssaan yhteistä myyntipöytää Turun kirjamessuille 2019. Mansarda on myös ilmoittanut, ettei aio toistaiseksi osallistua Helsingin kirjamessuille.

Kutsu on esitetty vastalauseena Helsingin kirjamessujen sananvapautta loukkaavalle toiminnalle ja solidaarisuuden osoituksena Kiukaalle, jonka osallistumisen Helsingin kirjamessuille ohjelmajohtaja Ronja Salmi perui.

Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, että Helsingin kirjamessut taipui vain muutamassa tunnissa radikaalivasemmiston painostukseen häätää Kiuas messuilta.

Kiuas on ilmoittanut hyväksyvänsä kutsun, yhtiön kustannustoimittaja ja avainhenkilö Timo Hännikäinen totsei Facebookissa.

Mansardan omistaa myös kääntäjänä tunnettu Kari Klemelä. Klemelän käsialaa ovat useiden merkittävien historiallisten teosten, muun muassa Andrei Saharovin muistelmien sekä Edvard Radzinskin ja Simon Sebag-Montefioren Stalin-elämäkertojen suomennokset.

Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, ja viime vuonna Alfred Kordelinin säätiö myönsi hänelle 30 000 euron tunnustuspalkinnon elämäntyöstään, Hännikäinen kertoo.

Suomen Uutiset