

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Helsingin Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä yhdenvertaisuuslaki ei toimi
Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli 26.3. kokouksessaan valtuutetun aloitetta, jossa vaadittiin yli 65-vuotiaiden vammaisten palveluiden järjestämistä vammaispalveluna eikä vanhuspalveluina, silloin kun vammaisuus on ollut ihmisellä jo ennen 65 ikävuotta.
Lautakunnan mukaan yhdenvertaisuuslaki estää sen, että yli 65-vuotiaat vammaiset voisivat saada vammaispalveluna päivätoimintaa. Se olisi lautakunnan näkemyksen mukaan syrjivää muita yli 65-vuotiaita ei-vammattomia kohtaan.
Vammaisuus ei ole etuus
Päivätoiminta vammaispalveluna on asiakkaalle subjektiivinen oikeus ja maksutonta, samoin kuin matkat sinne. Kun päivätoimintaa järjestetään vanhuspalveluina, on palvelu harkinnanvaraista ja maksullista.
Perussuomalaisen valtuustoryhmän mielestä vammaisuus ei ole etuus eikä se poistu vuosien myötä. Valtuustoryhmä haluaa myös muistuttaa, että usein vammaiset ovat hyvin pienituloisia eläkeläisiä ja näin ollen palveluiden maksullisuus on vammaisten elämään merkittävä asia.
– Mikään laki ei estäisi kuntaa tekemästä asukkailleen parempia palveluja kuin laki alimmillaan vaatii, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Raatikainen.
– Mikäli yhdenvertaisuuslaki estää suomalaisille paremmat palvelut takaavan järkevän toiminnan, on lakia muutettava.
Yhdenvertaisuusshoppailua
Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Mari Rantanen ihmettelee, että sama laki yhdenvertaisuudesta ei estänyt esimerkiksi laittomasti maassa olevien lain yli menevät palveluja.
– On suorastaan absurdia, että laittomasti maassa oleville tarjotaan lain ylittävät palvelut maksuttomana, samoin kuin HSL:n matkakortit, mutta laki yhdenvertaisuudesta ei takaa samaa kaupungin asukkaille ylipäänsä, Rantanen ihmettelee.
Helsingin Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä yhdenvertaisuuslakia olisi tulkittava siten, että se ei mahdollista yhdenvertaisuusshoppailua poliittisissa kysymyksissä. Muussa tapauksessa laki tulisi päivittää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yhdenvertaisuuslaki valtuustoryhmä vammaiset palvelut laittomasti maassa olevat Mari Rantanen Mika Raatikainen perussuomalaiset Helsinki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Vanhuksiin ja vammaisiin kohdistuvat seksuaalirikokset törkeyden huippu – kirjattava erikseen rikoslakiin

Helsingin PS-valtuustoryhmä vaatii toimia heikentyneen turvallisuustilanteen takia: “Päätös laittomasti kaupungissa olevien turvapaikanhakijoiden laajennetuista terveys- ja sosiaalipalveluista purettava”

PS ei hyväksynyt Helsingin budjetin sulle-mulle-sosialismia, Vapaavuori sähähti – “Meillä on sopimisen kulttuuri, olen pettynyt”

Tynkkynen: Millä konkreettisilla toimilla hallitus aikoo parantaa vammaisten työllistymismahdollisuuksia?
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.