Kansanedustaja Reijo Hongisto (ps.) patistaa pikkulottia, sotalapsia, sotaorpoja ja sotilaspoikia hakemaan heille kohdistettuja avustuksia.

– On hienoa, että maamme valtion talous on alkanut piristyä ja verotuloja saadaan enemmän kuin viime syksynä arvioitiin. Toinen hieno asia on se, että esityksessä on otettu huomioon Suomi 100 -itsenäisyyden juhlavuosi, jonka kunniaksi sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää haun kolmeen uuteen avustusohjelmaan, Hongisto toteaa.

Ylimääräiseen hakuun ehdotetaan kohdennettavaksi 5,5 miljoonaa euroa aikaisempina vuosina Raha-automaattiyhdistyksen rahapeleistä kertyneestä, jakamatta olevasta tuotosta. Haku kohdennetaan yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden palkitsemisiin kunniamerkein ehdotetaan lisäystä 120 000 euroa.

Apua yhteisöjen ja säätiöiden kautta

Hongisto kannustaa erityisesti maamme itsenäisyystaisteluun ja sen jälleen rakentamiseen tavalla tai toisella osallistuneita yhteisöjä ja säätiöitä hakemaan avustuksia jäsenistönsä hyvinvointi- ja terveyshankkeisiin.

– Tällaisia ryhmiä ovat erityisesti pikkulotat ja sotilaspojat, jotka vapauttivat runsaasti työvelvollisia raskaampiin ja vaarallisimpiin töihin kotirintamalla. Veteraanisukupolven varjoon ovat jääneet sotaorvot ja Ruotsiin lähetetyt sotalapset. Heidän lapsuutensa ei aina sujunut kuin Strömsössä. Lähes unohdettu ryhmä on partisaanien iskujen kohteeksi joutuneet siviilit Lapin ja Itä-Suomen rajakylissä.

Kansanedustaja kehottaa edellä mainittuja tahoja ottamaan rohkeasti yhteyttä sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukseen, joka neuvoo anomuksen teossa. Hän toivoo, että anomusten käsittelijät ottavat huomioon nämä ryhmät avustuksista päättäessään.

SUOMEN UUTISET