Kaikki vanha järjestys suomalaisessa puoluekentässä on nyt murtumassa. Pitkään puhuttiin kolmesta suuresta puolueesta, ja nytkin on selkeä kärkikolmikko, joskaan ei se totuttu. Perussuomalaisten kannatus on HS-gallupin mukaan suurin, kokoomus tulee toisena ja hallitusta kokoava Sdp on jäänyt kolmanneksi. ”Keskisuuria” puolueita on kaksi, vihreät ja keskusta, ja tässä mittauksessa juuri tässä järjestyksessä.

Perussuomalaisten kannatus on nyt 18,7 prosenttia, kun vaaleissa puolue sai 17,5 prosenttia annetuista äänistä ja jäi niukasti toiseksi. Kokoomusta kannattaa nyt 17,1 prosenttia suomalaisista, eli se on pysynyt vaalituloksen tasolla. Sdp:n alamäki taas on jatkunut ja kannatus on nyt enää 16,9 prosenttia.

Pienempien puolueiden kannatuskäyrät eivät näytä merkittäviä muutoksia. Sinisten kannatus on enää puoli prosenttia, Hjallis Harkimon Liike Nyt kiusaa kokoomusta 2,5 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset ehti olla kannatuskärjessä hetken aikaa jo vuoden 2011 jytkyn jälkimainingeissa. Ehkä ennennäkemättömintä nyt tehdyssä puoluekyselyssä onkin keskustan kannatuksen vajoaminen vielä vaalipäivästäkin. Kahdeksan vuotta sitten keskusta sai vaaleissa vain 15,76 prosentin kannatuksen ja jäi nuolemaan haavojaan oppositioon yhdessä perussuomalaisten kanssa. Se kuitenkin nousi Juha Sipilän luotsaamana vaalivoittajaksi ja pääministeripuolueeksi vuonna 2015.

Syntyykö taas häviäjien hallitus?

Nyt keskusta romahti vaaleissa 13,8 prosenttiin, josta voisi ajatella olevan vain yksi tie – ylöspäin. Totuus on kuitenkin toinen. Kannatus painui heti vaalipäivän jälkeen alkaneella mittausjaksolla 12,7 prosenttiin, sijalle 5.

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari muistuttaa kommenttijutussaan, että keskustan eduskuntaryhmässä on viime päivinä virinnyt ilmeisen vahva näkemys siitä, että puolue voisi vaalitappiosta huolimatta mennä hallitukseen. HS-gallupin madonluvut keskustalle saattavat kuitenkin sammuttaa puolueessa viime päivinä virinneet hallitushalut, Junkkari arvioi.

Suomen Uutiset