Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina tutkimustuloksista, joilla yritettiin vakuutella suomalaisten suhtautuvan entistä myönteisemmin maahanmuuttoon. Juttua on höystetty tavattoman korneilla vertauksilla (”Sokerina maidossa”, ”parantaa makua jne).

Jutussa asiantuntijana käytetty Lena Näre on Stop deportations -aktiivi, jonka julkaisut keskittyvät sukupuolen ja intersektionaalisuuden tutkimukseen sekä etnisiin suhteisiin ja ”rotuihin”.

HS:n jutussa siteerattu tutkimus ei tee minkäänlaista eroa erilaisten tulijaryhmien välille.

Suomen Uutiset kiittää Hesaria hyvistä nauruista ja muistuttaa: intialainen koodari on vastaanottajamaan kannalta hieman eri asia kuin syyrialainen pakolainen. Jotta voitaisiin sanoa mitään järkevää suomalaisten suhtautumisesta maahanmuuttoilmiöön, on välttämättä tarkasteltava tulijaryhmiä erikseen.

Perussuomalaisten Taloustutkimuksella 2015 teettämässä tutkimuksessa jaoteltiin tulijat seuraaviin ryhmiin: 1) Työperäinen maahanmuutto, 2) kiintiöpakolaiset, 3) turvapaikanhakijat sekä 4) perheenyhdistämisen kautta Suomeen saapuvat. Lukuihin voi tutustua täältä.

Tulokset ovat varsin selkeitä: on sinänsä totta, että työperäiseen maahanmuuttoon suhtaudutaan myönteisesti, mutta tällä ei voida perustella turvapaikkamenettelyn kautta tapahtuvaa maahanmuuttoa. Omenoiden suosiota ei voi perustella appelsiineilla.

Suomalaiset suhtautuvat nihkeästi rajoille tupasahteleviin turvapaikanhakijoihin. Kun asiaa viimeksi tutkittiin, 47 prosenttia halusi kiristää linjaa ja 15 helpottaa sitä.

Ei toki ole yllätys, että Helsingin Sanomat niputtaa kaikki ryhmät yhteen: saahan sillä halutunlaisen tuloksen.

Taloustutkimus selvitti maahanmuuttoasenteita 2015.

SUOMEN UUTISET