Susien määrä on kasvanut monin paikoin Suomea aivan liian korkeaksi. Pedot uhkaavat jo ihmistenkin turvallisuutta, mutta erityisesti niiden hampaisiin jää koiria, lampaita, poroja ja muita alueiden elinkeinoille tärkeitä eläimiä.

– EU:sta tämäkin käsittämättömyys tulee. Susia ei saa kaataa riittävästi. Suojelujärjestelmä on liian tiukka, nyt kun sudet ovat lisääntyneet ja susikanta on erittäin elinvoimainen, perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari toteaa.

Sudet pelottavat ihmisiä pohjoisessa

Susi- ja muu petopolitiikka puhuttaa ihmisiä erittäin paljon vaaliteltoilla, etenkin Lapin ja Kainuun suunnalla. Huhtasaaren mielestä teema ei tarpeeksi näy Helsingissä eikä liikuta päätöksentekijöitä susialueiden ulkopuolella.

– Kun pääkaupunkiseudulla liikkuu yksi susi jossakin, haloo on hirmuinen. Mutta monilla alueilla Suomessa ihmiset elävät tämän uhan kanssa jatkuvasti. Tätä kuulee koko ajan ja ihmiset ovat hyvin huolissaan. Etenkin metsästyskoiria kuolee paljon, Huhtasaari sanoo.

Taloudelliset menetykset mittavia

Konkreettisen pelon lisäksi taloudelliset menetykset ovat mittavia. Liian suuret petomäärät haittaavat monia elinkeinoja. Toisaalta liian tiukka suojelupolitiikka itsessään voi lisätä väärinkäytöksiä.

– Valtion pitäisi ottaa enemmän vastuuta toimivasta petopolitiikasta eikä vain korvata vahinkoja. Kunnille tulee kustannuksia jo siitäkin, että lapset tarvitsevat koululaiskuljetuksia susien takia, kun ei enää ole turvallista kävellä kouluun. En voi hyväksyä, että pedot uhkaavat lasten turvallisuutta, 2010-luvun Suomessa! Huhtasaari päivittelee.

– Tavoitteena tulisi olla, että susien ja muiden petojen aiheuttamat haitat ovat hallinnassa. Tähän päästään lisäämällä kaatolupia. Mikäli Euroopan komissiolla ei asiasta ole taaskaan oikeaa tietoa, asia tulisi päättää Suomessa. Suomessa elää hienoja eläimiä, mutta ei maamme voi toimia minään suojelureservaattina, jossa ihmisen pitää väistää.

SUOMEN UUTISET