Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Olli Immonen ihmettelee Suomessa harjoitettua susipolitiikkaa ja erityisesti sitä, että keskustan ollessa pääministeripuolueena susiongelmaa ei ole saatu hoidettua kuntoon.

Ministeri vähätellyt ongelmaa

Immonen näkee, että seuraavan hallituksen on välttämätöntä helpottaa lupabyrokratiaa ja kasvattaa kaatolupien määrää. Lisäksi hänen mukaansa on tärkeää antaa mahdollisuus poistaa pihapiirissä liikkuvat sudet jo ennen, kuin ne aiheuttavat haittaa koti- tai tuotantoeläimille.

– Mielestäni on hyvin erikoista, että esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on tällä vaalikaudella lähinnä vähätellyt susien aiheuttamaa uhkaa metsästyskoirille, vaikka häirikkösusitilanne on vain pahentunut, Immonen sanoo.

Koti- ja tuotantoeläimiä suojeltava

Susiongelma koskettaa laajasti erityisesti maaseudulla asuvien ihmisten arkea, mutta muualla Suomessa tilanne näyttää aivan toisenlaiselta johtaen hyvin erilaisiin näkemyksiin petopolitiikasta.

– Häirikkösusien tehokkaammalla poistamisella on tähdättävä nimenomaan kotieläinten, tuotantoeläinten, metsäpeurakannan sekä koiralla tapahtuvan metsästyksen suojelemiseen, Immonen perustelee.

Kaatolupaprosessi uusiksi

Ratkaisuiksi Immonen ehdottaa häirikkösusien kaatolupaprosessin helpottamista, sillä nykyisin se on liian byrokraattinen ja aikaavievä.

– Lupaprosessi täytyy laittaa uusiksi. Susivahinkoja tulee estää muun muassa häirikkösusien kaatolupaprosessia yksinkertaistamalla. Lisäksi susien kaatamiseen tarvittavien poikkeuslupien myöntämiseen on saatava lisää joustavuutta, ja lupia on myönnettävä lisää, Immonen toteaa.

Susipolitiikka on keskusteluttanut suomalaisia laajasti jo vuosia, sillä sudet liikkuvat yhä enemmän asutuksen läheisyydessä aiheuttaen huolta erityisesti lasten turvallisuudesta sekä metsästyskoirien ja tuotantoeläinten menetyksistä.

SUOMEN UUTISET