Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Immonen: Kansalaisuuslakia on tiukennettava – “Nykyisellään selkeä maahanmuuton vetovoimatekijä”

23.05.2018 |20:33

Eduskunta keskusteli tänään perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion lakialoitteesta, jossa vaaditaan Suomen kansallisuuden saamisen edellytysten tiukentamista niin, että kansalaisuuden saamiseksi Suomessa tulisi asua yhtäjaksoisesti kymmenen vuotta nykyisen viiden vuoden sijaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen antoi eduskunnan lähetekeskustelussa tukensa Tavion aloitteelle. Hän kuitenkin tiukentaisi kansalaisuuden saamisen edellytyksiä jatkossa vielä enemmän.

– Asumisaikaedellytyksen tiukentaminen on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. Kansalaisuuden myöntämisperusteita olisi jatkossa perusteltua tiukentaa myös muilla tavoin, esimerkiksi vain tyydyttävän tasolle asetettu kielitaitovaatimus on liian vaatimaton. Keskustelua tulisi käydä myös kaksoiskansalaisuuteen liittyvistä ongelmista, Immonen toteaa.

“Kansalaisuus ei saa olla etukäteislahja”

Immosen mukaan maahanmuuttajille myönnettävän Suomen kansalaisuuden tulee olla palkinto onnistuneesta kotoutumisesta. Toisin sanoen kansalaisuus täytyy ansaita.

– Kansalaisuus ei saa olla etukäteislahja, jolla yritetään houkutella maahantulijoita kotoutumaan. Nykyisin kansalaisuus valitettavasti myönnetään usein etukäteislahja -periaatteella.

Kansalaisuus helpottaa perheenyhdistämistä

Immonen huomauttaa, että Suomessa tulisi vaatia maahanmuuttajilta ja kansalaisuuden hakijoilta aitoa sitoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, sen lakeihin, tapoihin, normeihin, kulttuuriin ja kieleen.

– Huomion arvoista on myös se, että kansalaisuuden saamisen myötä perheenyhdistäminen helpottuu, sillä Suomen kansalaiselta ei vaadita toimeentuloedellytystä, kun hän hakee perheenyhdistämistä. Tämäkin on niin ikään kustannuskysymys, sillä nykykäytäntö mahdollistaa väylän Suomea taloudellisesti kuormittavalle maahanmuutolle.

Mallia tiukemman politiikan Euroopan maista

Immonen toteaa, että kansalaisuuden myöntämisen kriteereissä olisi tärkeää ottaa mallia muista vastuullisesti toimivista Euroopan maista. Esimerkiksi Itävallassa asumisaikaedellytys on kymmenen ja Tanskassa yhdeksän vuotta.

– Muita Euroopan maita löysempi kansalaisuuslaki on Suomelle selkeä maahanmuuton vetovoimatekijä, Immonen toteaa.


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat