Oppositiopuolueet ovat jättäneet perinteiseen tapaansa niin sanotut varjobudjettinsa. Näissä vaihtoehdoissa puolueet kertovat siis hallituksen tuloista ja menoista poikkeavat näkemyksensä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on kuitenkin poikkeuksellisesti vaatinut hallitusta pysymään itse valitsemallaan tiellä turvapaikkapolitiikassa.

– Mietimme varjobudjettia valmistellessamme, että itse asiassa hallituksella on hyvä turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma vuoden 2015 lopulta. Sen on koko hallitus allekirjoittanut, mutta sitä ei vain ole pantu täytäntöön. Noh, välillä tällaisia lapsuksia sattuu, mutta nyt on hallituksella korkea aika noudattaa ohjelmiaan, kansanedustaja Juho Eerola toteaa.

Muissa Pohjoismaissa jo tiukempi ote

Hallituksen ohjelmassa todetaan muun muassa, että Suomi tiukentaa perheenyhdistämisen kriteerejä EU:n perheenyhdistämisdirektiivin nojalla täysimääräisesti edellyttäen ainakin toimeentuloa ja riippumattomuutta sosiaalituista.

– Hallitusohjelmassa sitouduttiin Ruotsin tavoin kiristämään perheenyhdistämisen kriteereitä täysimääräisesti. Vaadimme yhä hallitusta noudattamaan perussuomalaisten hallitusohjelmakirjauksia, kansanedustaja Ville Tavio huomauttaa.

– Huomattavasti tiukempi turvapaikkapolitiikka on jo arkipäivää muissa Pohjoismaissa. Niissä esimerkiksi suojeluperusteiset oleskeluluvat ovat minimipituisia ja oikeasti tarkastetaan luvan päätyttyä, onko suojelulle enää syytä – toisin kuin Suomessa. Tanskassa on kahden vuoden asumisaikaedellytys, asuntovaatimus sekä 24 vuoden alaikäraja puolisoiden perheenyhdistämiselle. Tässä vain pari esimerkkiä eroista, kansanedustaja Olli Immonen täsmentää.

Suomen kansalaisuus pois terroristeilta

Hallituksen toimenpideohjelmassa on myös terrorismin vastaisia toimia.

– Siellä muun muassa luvataan, että jatkossa Suomen kansalaisuuden voisi mitätöidä terrorismitoimiin osallistuvalta kaksoiskansalaisilta. Hallituksen ohjelma on täynnä hyviä ideoita. Ei muuta kuin hihat heilumaan!

SUOMEN UUTISET